fejlődő örökség

2021.10.13. 11:30

Negyvenedik szüretet ünnepelt Bock József

Jubileumot ünnepel a villányi Bock Pince. Idén zajlik a 40. szüret Bock József borász vezetésével, akinek hatalmas szerepe van a villányi borvidék fejlődésében, Villány valódi arcának és fajtáinak a kialakításában. A nem mindennapi évforduló alkalmából Bock József mesélt lapunknak az eltelt négy évtizedről.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Bock József négy évtizeddel ezelőtt, édesapja elvesztésekor vette át a stafétát a családi pincészetnél, s azóta is azon dolgozik, hogy a villányi borvidék és a villányi borok mindenhol egyet jelentsenek a magas minőséggel. A hagyománytisztelet, a családi értékek megőrzése és a minőség iránti feltétlen elköteleződés négy évtizede jellemzi a borászt, akinek a munkáját ez idő alatt számos elismeréssel, rangos díjjal jutalmazták.

– Szép idők voltak, úgy gondolom, jó időben kezdtem. A rendszerváltás után volt lehetőség a fejlődésre, amelyet én kihasználtam, ennek köszönhetően szépen tudtunk fejlődni. Mint mennyiségben, mint minőségben nagyon nagy fejlődésen ment keresztül a Bock Pince – foglalta össze röviden Bock József az elmúlt 40 évet. A pincészetnek több mint 90 hektárnyi ültetvénye van, ezen kívül még 50–60 hektárnyi terület termését vásárolják meg, ezen kívül szálloda színvonalú panziót építettek. Örömmel tölti el, hogy gyermekei is itt dolgoznak, sőt aktívan foglalkoznak a pincészet sorsával. A 40. szüret alkalmából megjelent Bock 40 Cuvée is az ő szervezésükkel készült. Az ünnepi kiadású tétel a prémium kategóriájú szőlőfajták házasítása, 24 hónapig új, kisméretű tölgyfahordókban, majd a hordós érlelést követően palackban fejlődött. S miként a bemutatóján elhangzott: kóstolva száraz, közepesnél nagyobb test mellett moderált alkoholérzet és lendületes savak jellemzik. A korty hosszú, intenzív lecsengése is árulkodik róla, hogy „nagy bor” van a pohárban.

Bock József elmondta, a pandémia után szerencsére helyrerázódott a borpiac, ők pedig továbbra is egészségben teszik a dolgukat, várják a vendégeket, szüretelnek. Bár pillanatnyilag zavaró a négy napos eső, de a következő két-három hétben – hogyha száraz idő lesz – le fogják tudni szüretelni a közép és a késői érésű szőlőket. A borász örömmel nyilatkozott arról is, hogy az idén is szép termések vannak, a 2020-as évhez hasonlóan ezúttal is kiváló minőségű borok készülnek.

A Jammertal ajándéka: ünnepi tétel is készült a jubileumra

A pincészet egyik legfontosabb, ikonikus területe a Jammertal-dűlő, 1850 óta van a Bock család birtokában, innen indult az egész történet. Itt került sor 40 évvel ezelőtt, 1981-ben Bock József első, önálló szüretére, és a dűlő azóta is megőrizte kiemelkedő fontosságát. A Jammertal-dűlőből származó szőlő adja a borászat több prémium és szuper prémium borának alapanyagát, s annak idején az itteni pincében fogadta betérő vendégeit is a borász. A 40. jubileumi szüret alkalmából készült Bock 40 Cuvée-be is került az ikonikus dűlőből származó szőlőkből is. A pincészetnek egyébként nem ez az első ünnepi kiadású tétele, négy éve Bock József 70. születésnapjára is készült 2011-es alapborokból összeállított Bock 70 Cuvée.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!