Kiszolgáltatottak a mopedesek

2021.10.18. 18:28

Nem mindenki használhatja a mozgáskorlátozottak rámpáját?

– Sajnos megalázó helyzetekkel kell szembesülnöm az utcán nap mint nap – jelezte lapunknak egy idős úr, aki egy kertvárosi üzletben került kellemetlen szituációba.

Czine V.

Berki Viktória, Mozgássérültek Vas Megyei Egyesületének Ifjúsági csoportvezetője 20210601 Szombathely Fotó: Unger Tamás UT vas Népe

Forrás: MW

Fotó: Unger Tamás

Ugyan a bolt bejárata előtti rámpa azt az érzetet kelti az emberben, hogy bármilyen járművel be lehet menni, ennek ellenére a bolt egyik dolgozója a bejáratnál figyelmeztette az idős férfit, kedvesnek éppen nem jellemezhető szavakkal. – Ide ugyan be nem jön azzal – mondta modortalanul. A férfinak azonnal távoznia is kellett az üzletből. Mint utólag kiderült, a rámpa nem mindenki számára használható, a babakocsival érkezőknek lett kiépítve.

Egy, a neve elhallgatását kérő, szintén mozgáskorlátozott hölgy elmondta, hogy ő ehhez hasonlót még nem tapasztalt. Számára inkább a közlekedésben átélt dolgok bosszantóak. – Rengeteg helyen nincs járda, vagy éppen keskeny egy ilyen kocsinak. Ha az úton közlekedek, akkor meg az autósok dudálnak le. Nincs jó megoldás erre.

Felkerestük egy helyi kisbolt tulajdonosát, akitől megkérdeztük, ők hogyan kezelik ezeket a helyzeteket. A következőt mondta:

– Ugyan a mi boltunk nem rendelkezik rámpával, de nagyon szerettünk volna. Az előírt szabványnak megfelelőt azonban nem tudunk kialakítani hely hiányában. Ennek ellenére odafigyelünk a környezetünkben élőkre. Ha valaki olyan szeretne üzletünkben vásárolni, aki sajnos képtelen a lépcsőn feljönni, akkor dolgozóink készséggel állnak rendelkezésére, segítenek neki mindenben.A helyi

nagyrészt ugyan alkalmasak arra, hogy kényelmesen elférjenek ezekkel az elektromos kocsikkal, de a magasabb polcokon levő termékekkel így is sok esetben meggyűlik a bajuk. Ha nincs egy kedves dolgozó vagy éppen vásárló, akkor megnehezíti a dolgukat egy termék megszerzése. Egy új építményt csak úgy szabad elhelyezni, hogy azok együttesen feleljenek meg a településrendezési, településképi, a környezet-, a táj-, természet- és a műemlékvédelmi, továbbá a rendeltetési, az egészség-, a tűz-, a köz- és más biztonsági, illetve az akadálymentességi követelményeknek is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!