Caracciolo prédikációgyűjtemény

2021.10.18. 13:26

Ötszáz évvel ezelőtt prédikáltak a könyvtár ritka kötetéből

A Pécsi Egyházmegyei Könyvtár új épületének ünnepélyes átadóján Udvardy György veszprémi érsek, volt pécsi megyés püspök, egy különleges beszerzésről is beszélt lapunknak.

Zs. J.

20211007 Pécs Átadták a pécsi püspökség egyházmegyei könyvtárát a Janus Pannonius utca egyik felújított középkori épületében. Az avatón Soltész Miklós államtitkár, Udvardy György veszprémi érsek, Felföldi László pécsi megyés püspök és Hoppál Péter országgyűlési képviselő mondott köszöntőt Fotó: Laufer László LL Dunántúli Napló DN Képen: Udvardy György veszprémi érsek

Fotó: Laufer László

Kiderült, a Pécsi Egyházmegye az ő vezetése idejében egy ritka könyvet vásárolt egy antikváriumtól. Arra a kérdésre, honnan szereztek tudomást a kötet hollétéről, akkor annyit válaszolt: – Úgy hívták fel rá a figyelmemet, hogy valaki már a doktoriján dolgozott belőle.

– A pécsi vonatkozású 15. századi nyomtatványra Udvardy György figyelmét Sarbak Gábor irodalomtörténész-kodikológus hívta fel. A kötetet a Pécsi Egyházmegye végül másfél millió forintért vásárolta meg – írta válaszában Schmelczer-Pohánka Éva könyvtárvezető, illetve hozzátette, a pécsi provenienciával ellátott Caracciolo prédikációgyűjtemény idén a Pécsi Egyházmegyei Könyvtár Ritkaságtárába került.

A prédikációskötet érdekessége, hogy egy ismeretlen, feltehetőleg ferences szerzetes tulajdonában volt, aki hivatalos hitszónokként szolgált 1490 környékén Pécsen. A kötet a magyarországi prédikációsirodalom egyedülálló dokumentuma, hiszen egykori tulajdonosa által kilenc, kézzel írott oldal található benne, amelyben egy év (1495–1496) ünnepein elmondott prédikációk, azok forrásai, továbbá jegyzetek is fellelhetők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!