Drága tömegközlekedés

2021.10.15. 07:00

Pécs jegyárakban lenyomja a fővárost

Hiába jelentősen magasabbak a bérek Budapesten, Pécsen mégis ugyanannyit kell fizetni egy vonaljegyért, mint a fővárosban, a Tüke Busz diákbérlete pedig még drágább is, mint a BKK-é.

Vizvári Soma

Fotó: Laufer László

– Megérkeztünk, 1835 forintot kérek – mondta a taxi vezetője a vásártér mellett. Az autót a belvárosba, a Kisfaludy utcába rendeltük, onnan utaztunk ki Kertvárosba. Az utat csúcsforgalomban tettük meg, így jött ki az ár, ami az utasok számától teljesen független.

Ezek szerint ha egy négyfős, autóval nem rendelkező belvárosi család (apa, anya, két gyerek) vasárnap reggel úgy dönt, hogy kimenne a pécsi vásárra, és csak a buszon eszmélnek rá, hogy jegyet is kell venni, a taxinál drágábban, kétezer forintért utazhatnak a helyszínre. A buszvezetőtől vett jegy ugyanis 500, míg a jegypénztárban 350 forintba kerül.

A 130-as busz több helyen is megáll a belváros szélén, és a Vásártérnél is van megállója, de képzeletbeli családunknak érdemes a távolsági autóbusz-állomásnál felszállnia rá, mert a cég honlapja szerint ott szabadnapokon is nyitva van a Tüke Busz jegypénztára reggel fél héttől délig.

Ha a család a belváros északi részén él, ez elég kellemetlen lehet számukra, hiába áll meg ugyanis a 130-as a Barbakánnál, a Kórház térnél, valamint a Zsolnay-szobornál is, ha el kell, hogy sétáljanak az olcsóbb jegyért a Nagy Lajos király útjára. Ha délután mennének Kertvárosba, akkor már természetesen a sétával sem érdemes bajlódni, hiszen a pénztár akkor már nincs nyitva, jobban járnak a taxival.

Persze még van lehetőségük jegyet árusító kisebb üzletek, dohányboltok után kutakodni, ha van türelmük hozzá. A lapunk által felhozott példában ráadásul nincs átszállás, márpedig a kettő, három vagy több vonaljegy megvásárlása oda-vissza még egyértelműbben a taxiutat hozza ki győztesnek a buszozással szemben.

A fővárosban a 14 év alatti gyerekeknek ingyenes a buszozás

Budapesten egyébként ugyanúgy 350 forintért adják a vonaljegyek darabját, mint Pécsen, csak azokkal a gazdájuk nem csupán buszon, de metrón, villamoson, HÉV-en is utazhat. Ennél is meghökkentőbb, hogy a Tüke Busznál a tízdarabos gyűjtőjegy 3300 forintba kerül, pont 300 forinttal drágább fővárosi megfelelőjénél.

A havi bérlet Budapesten drágább, ott 9500, Pécsen 7300 forintba kerül, diákkedvezménnyel viszont Pécsen 3900, míg Budapesten csupán 3450 forintot kérnek el értük. A fővárosban ráadásul idén szeptember másodikától a tizennégy év alatti diákoknak ingyenes az utazás a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járatain a tanév alatt. Mindezt úgy, hogy a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a baranyai és a budapesti átlagbérek között körülbelül százezer forint különbség van a főváros javára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!