képgaléria

2021.10.10. 20:00

Szombaton tartották a Gesztenyefesztivált Pécsbányán

A szebbik arcát mutatta az ősz szombaton, mikor a Gesztenye Liget Fesztivált tartották. Délelőtt már érkeztek a családok a környékről, és a város más részéről is.

Zs. J.

a20211009_gesztenye fesztivál a pécsbányai művelődési házban, Bogárdi Alíz népművelő szervezésében_Pécs_LL_DN

Fotó: Laufer László

A gesztenyesütő épp odaérkezéssünkor kezdte melegíteni az eszközt, a közeli sátrakban kézművesek portékái díszelegtek. Itt futottunk össze a pécsi gyerekek egyik kedvencével, Bogárdi Aliz bábszínésszel, zenésszel, aki tavasztól a Pécsbányatelepi Közösségi Háznál is dolgozik.

– Tavaly nyáron költöztünk ide a családommal. Bemutattuk itt a Pajkos órácska előadásunkat, s ekkor kezdtünk beszélgetni Vozár Pállal, a közösségi ház vezetőjével, hogy szeretnének egy nyárköszöntő rendezvényt létrehozni, ezzel kapcsolatban ötleteljek velük én is – beszélt a kezdetekről Bogárdi Aliz.

Az ötletelésből együttműködés lett. Bogárdi Aliz programszervezőként, pályázatíróként dolgozik a Pécsbányatelepi Közösségi Háznál. A nyáron megrendezték a Rokonália nyárköszöntőt, amiről a programszervező elmondta, csapatépítő, közösségformáló szerepe volt, hiszen első feladatának azt tűzte ki, hogy az itt élőkkel, óvodával, egyesületekkel szorosabbra fonja a köteléket. Szeptemberben bekapcsolódtak a Tanuló Város programba, és így érkeztek meg az idei Gesztenye Liget Fesztiválra, amit hat évvel ezelőtt álmodtak meg.

– A Pécsbányai Kulturális Egyesület, amely a házat üzemelteti, szeretett volna egy olyan programot létrehozni, ami erre a gyönyörű környezetre illik. Őszi időpontot választottak, hisz adva volt a gesztenyefasor, az ősgesztenyés. Ez egy olyan fesztivál, amely a családokra, a természetszerető emberekre épül, összetereli az itt élőket, a közösséget – ecsetelte Bogárdi Aliz.

A fesztivál programja sokszínű volt. Szilas Miklós kétszer is fellépet gyermekműsorával, mivel a budapesti Fabula Bábszínház Vitéz László előadása elmaradt. A Tandem Színház A Kóbor Szálló című előadással érkezett, délután Lenthár Balázs koncertjét, majd az idei Gemenc Hangja énekverseny különdíjasa, Pintér Zsófia Sára hangja csendült fel. Egy különlegességet is tartogatott az idei Gesztenye Liget Fesztivál, pénteken pécsi írókkal (Székely László, Balogh Róbert, Meliorisz Béla, Bartalovics Zoltán, Bognár Papp Irén, Keresztesi József, Halmai Tamás) beszélgettek, akiket megihletett a meseszép környék. Volt, aki verset írt róla, vagy egy hasonló témájú költeménnyel, gondolattal érkezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!