Nem javult a helyzet

2021.11.08. 07:00

A pécsi Köztársaság téren egyre több a hajléktalan

Ellepik a hajléktalanok a Köztársaság teret. A városnak már jelezték a problémát, de a lapunknak nyilatkozó szülő szerint semmi nem változott.

Vizvári Soma

20211104 Pécs Hajléktalanok zavarják a játszótéren pihenőket a Köztársaság téren Fotó: Laufer László LL Dunántúli Napló DN

Fotó: Laufer László

– Mindig ez van itt, hiába jeleztem már a Biokomnak, és a köztereseknek is, ha épp nagy ritkán erre jártak, nem változott semmi – nyilatkozta egy anyuka a Köztársaság téri játszótéren, miközben mellettünk nem messze éppen egy hajléktalan turkált az egyik kukában.

A Köztársaság tér egy ideje sajnos arról híres, hogy hajléktalanok törzshelye, ami azért kellemetlen, mert a közvetlen szomszédságában található a Gyermekgyógyászati Klinika, valamint egy iskola és egy óvoda is.

A guberálók jelenléte nem csak zavaró, de az amúgy jó állapotban lévő játszótér használatát is megnehezítik. Múlt héten, egyik délelőtt úgy döntöttünk, saját szemünkkel győződünk meg a hallottakról, így találkoztunk a lapunknak nyilatkozó anyukával, aki két kisgyermekét vitte ki a játszótérre aznap, hogy a reggeli esőt követő napsütésben hintázhassanak kicsit a csemeték.

– Van, hogy úgy kell elzavarni a csúszdák tetejéről a hajléktalant, aki ott pihen – mesélte a lapunknak. – Most még egész jó a helyzet, mert minden nedves az esőtől, ilyenkor nem itt tanyáznak, de általában tele van velük a tér.

Az egyik padon felfigyeltünk egy fiatal szerelmespárra. Megkérdeztük őket is. Azt mondták, nem gyakran járnak a környéken, úgyhogy nem tudnak nyilatkozni. Így már nem annyira meglepő, hogy a Köztársaság teret választották a légyott színhelyéül.

– A Köztársaság tér játszótér felőli oldalán is térfigyelő kamerát kellene felszerelni – nyilatkozta lapunknak Barkóczi Csaba, a környék fideszes önkormányzati képviselője. – A közelben lévő Nagyvárad utca és a Szilágyi Dezső utca sarkán elhelyezkedő kisbolt egy gócpont. Ott kétes elemek igen gyakran gyülekeznek. Ha a közterület-felügyelők gyakrabban járnának arra, az megint csak nagy segítség lenne.

Hogy mi hiányzik ahhoz, hogy a Barkóczi által javasolt változások megtörténjenek, azzal kapcsolatban a politikus nem rejtette véka alá kemény véleményét.

– Ha Péterffy Attila polgármester nem a haverjaira, cégvezetőkre, ügyvédekre, tanácsadókra költené a közpénzeket, hanem megerősítené a polgárőrséget, az nagy előrelépést jelentene – vélekedett.

Barkóczi azt is leszögezte: a rendőrség, Korontos Zoltán rendőrkapitánnyal az élén kiválóan végzi a munkáját.

– A rendőrség a lehetőségeihez képest maximálisan helytáll, de addig ők sem tudnak változást elérni, míg ebben a baloldali városvezetés maximálisan nem áll melléjük – húzta alá a fideszes önkormányzati képviselő.

Kerestük az önkormányzatot is, hogy megtudjuk, hogyan tervezik megoldani, hogy a játszótéren a szülők nagyobb biztonságban érezzék gyerekeiket, de cikkünk elkészültéig nem érkezett válasz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!