jubileum

2021.11.21. 10:00

Emléktáblát avattak a beremendi szoborparkban

Egy új emléktábla került a Beremendi Szoborparkba a minap, a beremendi cementgyártás 110 éves évfordulójának alkalmából. A szoborparkot a Duna-Dráva Cement Kft. hozta létre tíz évvel ezelőtt.

Zs. K.

A tábla avatóján Müller Ádám beremendi gyár­igazgató idézte fel a kezdeteket. Elmondta, az 1909-10-es évek elején az akkori nagyvállalkozó, Schaumburg-Lippe György német herceg határozta el, hogy a beremendi mészkővagyonra először egy mészművet, majd cementművet létesít, amelyeket annak idején egy német egységterv alapján kiviteleztek. Ezeket a tervrajzokat tavaly, a 110 éves évforduló kapcsán végzett kutatásokkor meg is találták.

A cementgyár egykori mész­üzeme 1985-ig működött ezen a helyen (Beremend, Ady Endre utca), és ekkor adták át a modernizált kemencét is a mai, 1972 óta üzemelő gyár területén. A mészüzem bezárása után a területet rekultiválták, majd nagyot ugorva az időben, tíz évvel ezelőtt, a cementgyár előtt lévő, akkor már több szoborból álló szoborparkot áthelyezték az Obersovszky térrel szemben lévő területre, az egykori mészmű, cementmű helyére, így nem csak a cementet elszállító vállalkozók láthatják, hanem a helyi közösség is. A táblát, amely emléket állít az iparosítás kezdetének, Theisz Ferenc polgármester és Müller Ádám beremendi gyárigazgató avatták fel.

– A gyárat folyamatosan modernizálják, és azon vagyunk, hogy ez a technológia – mindaddig, amíg a mészkő- és ásványvagyon ezt biztosítja – a lehető legjobb európai technológiának megfelelően működjön – mondta Müller Ádám.

A szoborparkot a Duna-Dráva Cement Kft. hozta létre 10 évvel ezelőtt a Siklósi Szalon művészeinek kezdeményezésére a Nagyharsányi Szabadtéri Szoborpark mintájára, és a Duna-Dráva Cement Kft. által támogatott Siklósi Szalon szobrász tagjainak, többek között Colin Foster, Nyári Zsolt, Kuti László, Vanyur István, Rigó István munkái láthatóak. A füves, fákkal, bokrokkal beültetett parkban a szobrok természetes egységet alkotnak a növényzettel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!