együtt a népbetegség ellen

2021.11.03. 15:00

Innovatív gyógyszergyártóval társult a PTE

Az AstraZeneca és a Pécsi Tudományegyetem együttműködési megállapodást kötött. Az innovatív gyógyszergyártó és az ország első egyeteme egy aluldiagnosztizált és alattomos népbetegség ellen kötött szakmai szövetséget.

Móga Richárd

Forrás: PTE

Fotó: Csortos Szabolcs

Az idült vesebetegségben szenvedők hazai számának pontosabb meghatározása, illetve hosszútávon ezen betegek egészségügyi ellátásának javítása érdekében kötött együttműködési egyezséget az AstraZeneca hazai leányvállalata a pécsi egyetemmel. Ez egy komoly népegészségügyi probléma, amely az ellátórendszerre és a társadalom egészére is hatalmas terhet helyez. Emellett a legdrágább egészségügyi szolgáltatások közé tartozik a vesebetegségekben szenvedők gondozása és kezelése.

Az, hogy az idült vesebetegség gyakorlatilag észrevétlenül a leggyakoribb és a legveszélyesebb népbetegségek közé került szerte a világon, abban nagy szerepe van számos befolyásoló civilizációs jelenségnek, mint például, hogy egyre több a magas vérnyomással, és cukorbetegséggel élő ember. Ez a tény pedig, az összes idült vesebetegséges eset több mint a feléért felelős.

Nagyon fontos ennek az idült vesebetegségeknek a gyors felismerése, ugyanis sokáig nem okoznak a páciensek által észlelhető tüneteket. Ráadásul az előrehaladottság függvényében akár 14-szeresére is növelheti a szív-és érrendszeri károsodás kockázatát. Mivel ezidáig nem készült még pontos felmérés az idült vesebetegségekben szenvedők számáról hazánkban, így az együttműködő felek legfőbb célja az, hogy a jelenleg másfél millió főre becsült betegszámot pontosítsák.

Lehet meríteni

Az ország első egyeteme és az előremutató gyógyszergyártócég a PTE betegadatbázisának segítségével kíván megoldást nyújtani a betegszámok pontosítására. Mindezt lehetővé teszi, hogy a PTE Klinikai Központja Magyarország egyik legnagyobb egészségügyi szolgáltatója, amely évente közel egymillió-hétszázezret meghaladó esetszámmal több évtizede nyújt egészségügyi ellátást a megye és a régió lakossága részére, emiatt rengeteg adat áll rendelkezésre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!