Ötvenedik évforduló

2021.11.10. 15:53

Jubileumi koncertekkel ünnepel a szigetvári zeneiskola

Jubileumi programsorozattal ünnepli ötvenedik évfordulóját a Szigetvári Zeneiskola. Pontosabban, idén már 50+1 címmel zajlanak a koncertek, tavaly a járvány meggátolta az ünneplést.

Mohay R.

Forrás: MW

– Jövő év elejére kiadvány is készül a zeneiskola elmúlt fél évszázada kapcsán. Híres egykori diákjainkat is bemutatjuk, akik kiemelkedő zenei teljesítményt értek el – számolt be Deichler András igazgató.

– Büszkék vagyunk nemzetközi versenygyőzteseinkre, akik nálunk kezdték zenei tanulmányaikat, Bellai Eszter operaénekesre, Solymosi Péter trombitaművészre, Maul Melinda klarinétművészre, valamint Virág Emese Liszt-díjas zongoraművészre, és mindazokra a zene- és énektanárokra, akik tőlünk indultak és az ország különböző pontjain élnek, ápolják Kodály Zoltán zenei örökségét.

De nem csak a klasszikus zene világában tudtak érvényesülni az iskola tanulói: Meszes Balázs a Punnany Massif együttesben vált közismertté.

Az iskolában a profi pályára készülők emelt szintű felkészítésben részesülnek az úgynevezett B-tagozaton, de az intézmény elsődleges célja, hogy a fiatalok örömüket leljék a zenében, s ehhez nem kell profi szintre jutni. A diákok nagy része ilyen célokkal érkezik, s itt is megkapnak minden támogatást a fejlődéshez.

– A zenetanulás pozitív hatásairól számos tanulmány született. Ez az egyetlen tevékenység, mely során az agy jobb és bal féltekéjét együttesen használjuk, ezért a gyerekek esetében kifejezetten hasznos, ha már korán elkezdenek zenét tanulni. Pozitív hatással van a személyiségük, készségeik, memóriájuk fejlődésére – mondta Deichler András.

A zeneiskola egy zeneszerető, hangversenyre járó közönség nevelését is célul tűzte ki. Mellette működik egy alapítvány is, amely segíti a zeneoktatás feladatait.

– Egyik alapító tagja Demjén Ferenc, aki már sok éve Szigetvár mellett él és alkot, s rendszeresen ad jótékonysági estélyt a szigetvári zeneoktatás javára.

A jubileumi program következő koncertjére november 11-én kerül sor, Rippert Péter zongoraművész játszik volt tanára, Papp Ágoston közreműködésével. Az ünnepi hangversenysorozat november 25-én zárul a gálahangversennyel a Szigetvári Vigadóban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!