Megelőzhető a fogak romlása

2021.11.11. 07:00

Nem árt gyakoroltatni a gyerekekkel a fogmosást

Tanulni és gyakorolni kell a gyerekekkel a fogmosás menetét. A szülőknek hagyni kell kibontakozni őket, ugyanakkor irányító szerepet kell vállalniuk.

Czine Vanessza

Forrás: MW

Elkeserítően rossz a magyar kisgyermekek fogainak állapota, az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) ajánlásait és elvárásait messze alulmúlta az eredmény, ami a témával kapcsolatos kutatás alkalmával született. A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ (PTE KK) Fogászati és Szájsebészeti Klinikája azt szeretné, ha ezek az eredmények javulnának, ezért rendszeresen szerveznek ingyenes tanácsadásokat, szűréseket. Ezen a héten kétszer, csütörtök délután és szombat délelőtt is lehetősége lesz a szülőknek, hogy elvigyék gyermekeiket egy-egy ilyen foglalkozásra.

– Sajnos a magyar iskolafogászati rendszer csak 3 éves kortól teszi kötelezővé a gyermekek rendszeres szűrését – nyilatkozta dr. Szántó Ildikó, a PTE Klinikai Központ Fogászati és Szájsebészeti Klinika tanszék vezetője. – Éppen ezért nagyon fontos lenne, hogy a szülők, a gyermek egyéves koráig legalább egy alkalommal, majd ezután félévente rendszeresen látogassák meg a fogorvost gyermekükkel fogászati és fogszabályozási tanácsadás céljából.

Elmondta azt is, hogy az első fogorvosi vizitek jelentős segítséget nyújtanak egy egészséges kisgyermeknek is. Az orvos akár kezdődő fog- és szájbetegségeket, beszédhibák, rossz szokások, táplálási hibák, fogszuvasodás, vagy más egyéb korai elváltozásokat tapasztalhat, amelyekre azonnali segítséggel tud szolgálni.

Sajnos Magyarországon még mindig nagy számban találunk fogszuvasodásban szenvedő gyereket. Kellő szülői felügyelettel ez a betegség megelőzhető. Egy kisgyermek esetén a kezelés igen nehézkes, a fájdalom miatt nem együttműködőek a betegek, a szövődmények, az altatásos ellátás, valamint a szülők számára táppénzes napok miatt ez jóval bonyolultabb és költségesebb. Éppen ezért is a hazai orvosi egyetemek fogászati karainak, illetve a Magyar Gyermekfogászati és Fogszabályozási Társaságnak is fontos feladata, hogy a szakorvosok munkáját segítse, együttműködést biztosítson szervezetekkel. Emellett általános cél a szülők tájékoztatása, a gyermekeket körülvevő felnőtt lakosság megfelelő tudást szerezzen arról, hogyan előzhető meg a fogak romlása.

A magyar gyakorlatban 0–3 éves korú gyermekeknek 150–270 ppm, a 3–6 éveseknek 500 ppm fluorid tartalmú fogkrémet javasolnak rendszeresen, borsószemnyi mennyiségben. A szakemberek tapasztalatai szerint ez a szükséges és elegendő mennyiség.

Mit tehet a szülő?

A rendszeres fogápolást el kell kezdeni, amint az első tejfogak előtörnek. Ha van a gyermek szájában fog, az el is romolhat. Súlyos tévhit, hogy a tejfogat nem kell kezelni, úgyis kiesik. A tejfog szuvasodásából eredően súlyos állapot alakulhat ki. Adatok mutatják, hogy a gyermekeknek 8 éves korig nem elég fejlett a kézügyességük. Ebből az következik, hogy az első években a szülő feladata a gondos szájápolás, később a szülő besegíthet, illetve ellenőrizheti a fogmosást. 3 éves korban már elvárható, hogy a szájukba vett, öblítő folyadékot kiköpjék, de ehhez is rengeteg gyakorlás szükséges.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!