arckép

2021.12.03. 11:30

A táplálkozásban is a természetességre törekszik János Kamilla

János Kamilla egy dinamikusan fejlődő magyar informatikai cégnél lévő főállása mellett kikapcsolódásképp kezdett el a kenyérsütéssel foglalkozni, mára már saját vevőköre is kialakult.

Mohay Réka

 

János Kamilla

– Valóban egészségesebb a kovász, mint az élesztő?

– A kovászolás során a liszt szénhidrát- és fehérje összetevői elkezdenek lebomlani, így könnyebb emészteni, a vércukorszintet is kevésbé emeli meg, s hosszabb ideig eltelít. Persze több a kiszámíthatatlanság is a folyamatban.

– Hogy támadt kedve a kovászoláshoz?

– A családomban magától értetődő volt, hogy sütünk, főzünk, kísérletezünk. Sokat számítanak a visszajelzések is, ezekből is sokat tanulok. Minden sütésről pontos jegyzőkönyvet vezetek a következtetések levonásához, és a legjobb minőség elérése érdekében.

– Elvégre mérnökként végzett...

– Mosolygok is, ha eszembe jut, az egyetemen mennyi jegyzőkönyvet kellett írni. Precízen szeretném csinálni a sütést is, és ez segít konklúziókat vonni a mennyiségeket és körülményeket illetően.

– Nem állt meg a mérnöki pályánál?

– Egy év után másfelé vezetett az utam, jelenleg Scrum Master vagyok egy vállalatnál.

– Ez mit jelent pontosan?

– A Scrum Master a projektmenedzserhez hasonlít, de az én feladatom a csapat támogatása abban, hogy önszervezően olyan szabályokat hozzanak létre a munkavégzésüket illetően, amelyek a legmegfelelőbbek számukra, elkerülve a kívülről erőltetett, hatékonyságot csökkentő szabályokat.

– Korábban Olaszországban is élt, inspirálta a helyi konyha?

– A diploma után úgy éreztem, élőbb tapasztalatokra van szükségem, ezért egy évig önkénteskedtem az olasz csizma sarkában és körbejártam a vidéket. Pontosabban, körbe ettem, ugyanis a konyhájuk nagy hatással volt rám. A vidéki olaszok ragaszkodtak az ételeik és alapanyagaik tisztaságához, ahogy azt sok száz év alatt kitapasztalták. Az étel elfogyasztása is szent rituálé, s megvannak az év nevezetes napjai, melyeken adott ételeket esznek, ezek követik az itt érő alapanyagok felhasználásának idejét.

– Mit ért ez alatt?

– Az ételek fogyasztása nem véletlenül került bizonyos időpontra, ezek olyan tápanyagot tartalmaznak, amely abban az időszakban fontos a szervezetnek. Az őszi lilakáposzta például vassal és C-vitaminnal is ellát. Úgy gondolom a természet rendje megnyugvást hoz a léleknek is, a hiánya viszont szorongással, bizonytalansággal tölti el az embert.

 

A természetesség híve

János Kamilla 1992-ben született Pécsen. A Nagy Lajos Gimnáziumban néprajz szakon, majd az Óbudai Egyetemen végzett könnyűipari mérnökként. Az élet minden területén a természetesség és egyszerűség híve, a régmúlt receptjeiből alkalmaz bevált praktikákat. A kovászolással a táplálkozási tudatosság növelése is célja, illetve az értékteremtés. Sokáig hegedült népi zenekarokban, a közösség szolgálatát és az értékátadást ebben a tevékenységben is fontosnak tartja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában