Nem a profit a fontos

2021.12.14. 07:00

Fellendíti a térséget a Pécs–Pogányi Repülőtér

Nem az a lényeges kérdés, hogy a megújult Pécs–Pogányi Repülőtér nyereséges lesz-e, hanem hogy mekkora mértékben lesz képes fellendíteni a térség gazdaságát – mondta a Dunántúli Naplónak Rabb Szabolcs, a Pécs Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára.

Vizvári Soma

Fotó: Bezdán Katalin

Egy jól működő repülőtérnek legalább száz kilométeres vonzáskörzete van – nyilatkozta lapunknak Rabb Szabolcs, a Pécs Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára azzal kapcsolatban, hogy a hírek szerint hamarosan nagyszabású állami fejlesztések indulhatnak el a Pécs–Pogányi Repülőtéren. 

 

Rabb Szabolcs kifejtette, ebben a száz kilométeres sugárban a reptér sikeres megújítása mindenhol érezhető hatással lenne a gazdaságra. Hozzátette, ennek az is feltétele, hogy a közúthálózat tovább fejlődjön a térségben. 

– Az M6-os meghosszabbítása, a mohácsi kikötő, és az új Duna-híd projektjeinek befejezése is kellenek ahhoz, hogy Baranya elszigeteltsége enyhüljön – magyarázta. 

 

Rabb Szabolcs úgy vélekedett, az infrastruktúra fejlesztése mellett, azonnal meg kell kezdeni a járatok indításával kapcsolatos munkát. A főtitkár szerint olyan nyugati nagyvárosokba érdemes rendszeres járatokat indítani, amelyekről a világ összes pontjára el lehet jutni repülővel. Példaként Bécset, Münchent, Stuttgartot vagy Amszterdamot említette. 

– A külföldi egyetemisták és szüleik mellett célszerű a foglalkoztatotti létszám tekintetében nem túl nagy, de a megyében jelen levő külföldi befektetőkre, multikra és a megyében működő exportképes családi vállalkozásokra építeni – fejtette ki. 

 

Rabb Szabolcs felhívta a figyelmet arra is, hogy a Pécs–Pogányi Repülőtér fejlesztésénél nem csak az az egyedül fontos szempont, hogy az intézmény önmagában nyereséges legyen, hiszen a térség számára az a lényeges kérdés, hogy a reptér képes lesz-e fellendíteni a helyi gazdaságot. 

 

Kedden szavazhat a közgyűlés a megállapodásról

Ha Pécsnek és a kormánynak azóta sikerült megállapodnia a reptér állami fejlesztését illetően, akkor arra akár már a mai közgyűlésen is igent mondhat a város. Ez derült ki Kővári János megyei fejlesztési biztos, Hoppál Péter országgyűlési képviselő, és Őri László, a megyei közgyűlés elnökének múltheti közös sajtótájékoztatóján. 

Hoppál akkor úgy fogalmazott, a reptér megújulásával négy legyet ütnének egy csapásra, hiszen a környékre csábítandó nemzetközi nagyvállalatok újabb logisztikai lehetőséggel gazdagodnának, fellendülne a turizmus a térségben, a külföldi diákok Pécsre utazása egyszerűsödne, és a Paksi Atomerőmű fejlesztése is egy kiszolgálóbázist kapna. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!