Példaértékű helytállás

2021.12.08. 19:20

Méltó ünnepséget rendeztek Fried Vilmos emlékére

Fried Vilmos káplán születésének századik évfordulójára emlékeztek a múlt hét végén Abaligeten a Bűnbánó Szent Mária Magdolna-templomban.

Mohay R.

Fotó: RONASIFOTO

A zsidó származású férfi családja az első világháború után tért a katolikus hitre, majd az ifjú Vilmos a papság mellett döntött. Nagybátyját és családját Auschwitzba hurcolták, Vilmos testvérei emigrálni kényszerültek, Vilmos azonban haláláig Baranyában szolgált.

Hóbár Csaba lelkipásztori munkatárs és Kósa Ferenc, a káplán keresztfia beszédükben megemlékeztek a pap hősiességéről, akit kortársai kedélyes és jó humorérzékkel megáldott emberként ismertek meg.

Hóbár Csaba elmondta, Fried Vilmos, aki helytállt egy olyan korban, amikor sokan eldobták emberségüket, most is példaként áll előttünk, s tündököl örökkön örökké, miként a csillagok. Az emlékezés kiváltképp fontos a plébánia számára, mely jövőre ünnepli a török megszállás utáni újjáépítésének 265. évfordulóját.

– Elengedhetetlen megünnepelni azokat, akik szeretetéből és áldozatából eljutottunk idáig. Ha egy közösség elfelejti őseit, akkor talajvesztett lesz és szétesik – fogalmazott Hóbár.

Sterner Dániel történész a katolikus egyház vészkorszakáról tartott előadásával helyezte kontextusba az emlékezést. Goldmann Tamás, a Pécsi Zsidó Hitközség elnöke hangsúlyozta, az emberséges helytállás a legszörnyűbb helyzetekben is erkölcsi kötelességünk.

Markovics Milán Mór tábori lelkész imádsággal zárta a megemlékezést, melyre dr. Nagy Csaba országgyűlési képviselő és Ivády Gábor polgármester is ellátogatott, zenei betétekkel pedig a Harmónia vonósnégyes szolgált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!