Aggódnak a szülők

2021.12.19. 20:00

Sötétség van este a Nevkó környékén

Több mint harminc lámpa nem működik rendesen az Agóra téren, és a Csontváry téren. A Biokom ígéri, jövő februárra mindet rendbe hozzák.

Vizvári Soma

Fotó: Laufer László

 – Hogy neveljem önállóságra a fiamat, ha nem merem azt mondani neki, hogy nyugodtan jöjjön haza egyedül sötétedés után? – tette fel a kérdést egy anyuka, akivel a kertvárosi Apáczai Csere János körtéren beszéltünk a helyi közvilágításról. 
Több jelzés is eljutott szerkesztőségünkbe, hogy az említett környéken szinte alig működik néhány lámpa. A lapunknak nyilatkozó anyuka felhívta rá a figyelmet, hogy a tér gyakran gyülekező helye gyanús elemeknek, ezért nyugodtabb lenne, ha minél előbb rendbe hoznák a világítást. 
Hogy az anyuka félelmei mennyire megalapozottak, azt jól érzékelteti, hogy épp a Nevkó azon bejáratának a közelében beszélgettünk vele, ahol az intézmény tanára, Jancsula Dezső próbálta megvédeni diákjait az épület mellett dohányzó, fenyegetőző fiataloktól. 
 

 

Az aggódó szülő arra is felhívta a figyelmünket, hogy több villanyoszlopon kilátszik a szerelőnyílás. Erről mi is megbizonyosodtunk, és valóban nem bizalomgerjesztő látvány egy-egy szellősen felrögzített műanyag fedél, amelyen a „magasfeszültség” felirat olvasható. Persze még mindig jobb, mintha egyáltalán nem lenne fedél, mert olyat is találtunk. Az anyuka tehát nem túlzott. 
 

Forrás: Laufer L.

Néhány helyi lakos megkereste Kővári János önkormányzati képviselőt, az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) elnökét, hogy segítsen kideríteni, mikor teszik rendbe a világítást a környéken. Kővári a Biokomtól azt a tájékoztatást kapta, hogy a lámpák rongálás miatt nem égnek, de év végéig kijavítják őket. Megkérdeztük az ÖPE elnökétől, hogy szerinte miért hozzá fordultak, és nem a helyi önkormányzati, vagy országgyűlési képviselőjükhöz. Kővári szerint ennek az lehet az oka, hogy azon a környéken sokan nem is tudják, kinek kellene képviselnie őket, hiszen alig hallani felőlük arrafelé. 
 

Kérdéssel fordultunk mi is az önkormányzat sajtóosztályához, amely közvetítette nekünk a Biokom válaszát. Mint írták, az Agora térnél, és a Csontváry tér környékén a közvilágítást érintő munkák már elkezdődtek. Az Agora térnél várhatóan jövő hét közepén bekapcsolják a köztéri lámpákat, a teljes felújítás pedig a Biokom tervei szerint január közepéig fejeződik be. 
Hozzátették: január elején az időjárás függvényében megkezdődik a Csontváry tér közvilágításának javítása is, ami előreláthatólag négy-öt hétig fog tartani. 
– A területen a hibák főként rongálásból adódtak, ami miatt beáztak és megsérültek a földalatti kábelek, ezeket kell kicserélni. A felújítás több mint harminc közvilágítási lámpát érint, a munkákat alvállalkozó végzi – írták. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!