Segítik a babavárást

2022.02.18. 14:50

Elhelyezték a Nemzeti Reprodukciós Módszertani Kutatóközpont alapkövét Pécsett

Elhelyezték a Nemzeti Reprodukciós Módszertani Kutatóközpont alapkövét Pécsett. A pécsi egyetem az épület létrehozására több mint 2,5 milliárd forint állami támogatásban részesült.

Móga Richárd

Forrás: PTE

Fotó: Csortos Szabolcs

A baranyai megyeszékhelyen komoly hagyományai vannak a lombikprogramoknak – beszédes, hogy itt fogant az ország első lombikbébije. A már működő Reprodukciós Központban a klinika többi osztályával együttműködve, a gyermeket tervező párok számára teljes meddőségi kivizsgálási spektrum és kezelési mód érhető el. Korszerű diagnosztikus és operatív műtéti megoldások állnak rendelkezésre, természetes szemléletű szülészeti ellátás, természetes fogamzássegítő program, valamint méhen belüli magzati sebészet.

 – Most egy olyan központ születik, ahol nemcsak a klinikai gyakorlatokat végezhetik a legmagasabb ismeretek birtokában, hanem a módszertan fejlesztésére is lehetőség lesz abból a célból, hogy Magyarországon a meddőség elleni egészségügyi ellátási rendszer minőségileg javuljon – fogalmazott köszöntőjében Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. A beruházás részeként tágas, modern fogadóteret alakítanak ki, duplájára emelik a jelenlegi ágyszámot, és családbarát, kényelmes, modern kórtermeket hoznak létre. 

– Az elmúlt időszakban az egészségügy mindig kampánytéma volt, hiszen az ellenzék megpróbálta bizonyítani, hogy nem jó a helyzet. Nekünk itt, Pécsen köszönetet kell mondani Kásler Miklósnak, ugyanis olyan fejlesztések következtek, amelyeknek köszönhetően napjainkban már nem kampánytéma az egészségügy – fogalmazott Hoppál Péter országgyűlési képviselő. 

Hasonlóan vélekedett Kővári János, a megye fenntartható városfejlesztésért felelős biztosa is. – A magyar kormány számára az egyik legfontosabb – Pécsen mindez jól látszik – az egészségügy megőrzése, az élet védelme.

Videós rendszerrel figyelik az embriót

A központban zajló kutatási munka célja a mesterséges megtermékenyítési technikák hatásfokának emelése az embrió potenciális károsodása nélküli vizsgálatokkal. A szakemberek törekednek az embriókat károsító hatások minimalizálására, így kiemelt fi gyelmet fordítanak a fényvédelemre, az embriók fejlődési ütemének ellenőrzését pedig a legmodernebb videós megfi gyelő rendszerekkel oldják meg. Az átlagos terhességi ráta folyamatosan 33% felett van. Az elinduló beruházás célja, hogy ezt a mutatót tovább növeljék.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!