Percről percre

2022.02.22. 09:41

Élőben Pécsről: munka helyett baloldali politikai cirkusz zajlik a közgyűlésen

Érdemi munka helyett a közgyűlésben kampánnyal foglalkozott a szocialista és DK-s tengely által irányított pécsi városvezetés. Az egyik szocialista képviselő Péterffy Attila polgármester álláspontjának megfelelően ugrott neki a nemzeti oldalnak, támadva a kormányt is, míg az adócsalás gyanúja miatt a baloldali Iványi Gábor szervezetével szembeni eljárás miatt néma felállással vállaltak szolidaritást.

Bóka Máté

Fotó: Laufer László

A volt szocialista alpolgármester, a DK-s Kunszt Márta - nyilvánvalóan Péterffy Attilával is előre egyeztetve - bejelentette, hogy a közgyűlés vállaljon szolidaritást Iványi Gábor szervezetével, mert szerinte méltánytalan a vele szembeni eljárás, ezért a baloldal néma felállással tiltakozott.

 

Érdekesség, hogy a szocialista körökhöz közelálló, korábban a Zuschlag-perben elítélt személy által irányított Amandula Kft. - amelyik a pécsi Mandulás kempingben akart építkezni - szintén nem fizetett adót a városnak, ugyanakkor üzleti félnek megfelelt a baloldali önkormányzat számára. Egyébként Iványi szervezetével kapcsolatos eljárás kapcsán még a baloldali elemzők is úgy fogalmaznak, hogy az nem a Fidesznek kedvez, hiszen a szokásos áldozatszerepet veheti fel a baloldal. 

 

Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető meg is jegyezte, hogy showműsort csinál a baloldal, ami őket minősíti. Látszik, hogy benne vannak a kampányban, igyekeznek megfelelni a központi akaratnak, miközben a szóban forgó szervezet a gyanú szerint 100 milliókkal tartozik adóhatóságnak, tehát ez politikai cirkusz.

 

Bejelentették a kérdéseket 

Ezekre általában az ebédszünet után válaszolnak, amennyiben lesz. Meglepetésre, hosszú idő után először egy szocialista képviselő, Csaba István is kérdezett, bár nem a polgármestertől, hanem  Csizmadia Pétertől. Az MSZP-s megismételte a szokásos baloldali álláspontot a város költségvetési helyzetéről, amit percekig mondhatott. Berényi Zoltán (ÖPE-KDNP) képviselő meg is említette, hogy vajon a baloldal által módosított szervezeti és működési szabályzatnak megfelel-e a felszólalás, mert ez inkább az általuk megszüntette napirend előtti felszólalás lett volna, nem pedig kérdés. Arra is felhívta a figyelmet, hogy vele szemben ilyenkor hátrányosan jártak el.   

 

Költségvetés: be kellett ismerniük a kormányzati segítséget

Még az előző évi költségvetés módosítását is megtárgyalták, mert az utolsó negyedévben lényegesen megváltoztak a pénzügyi tételek - a baloldal által is elismerten - a kormányzati támogatásoknak köszönhetően. 

 

A fideszes képviselő Barkóczi Csaba elmondta, a dokumentum szerint 2,7 milliárddal növekedtek a kormányzati támogatások, miközben 10 milliárdos maradványérték is van, ami köszönhető még az előző városvezetés által is áthozott maradványnak. Megjegyezte, örömmel fogadta az előterjesztést, de jó lenne, hogyha a tanácsadók, biztosok, barátok helyett egy kicsit a városra is fordítanának forrásokból.  

Péterffy Attila polgármester erre úgy reagált, hogy "ritkán látom boldognak, igyekszem örömet okozni".

 

Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető szintén a 2,7 milliárdos növekményt emelte ki. Hozzátette, ebben szerepel az óvodapedagógusoknak érkezett plusz 100 millió, a  gyermek étkeztetésre érkezett 300 milliós többlet, de még a kéményseprők is kaptak 23 milliót. Megérkezett a kieső iparűzési adóbevétel teljes kompenzációja is. Ilyen arányú, 100 százalékos támogatást Pécsen kívül talán még egy önkormányzat kapott - mondta.

Szerinte, vitatható, hogy ezt mire akarják költeni hanyag és pazarló módon. Nem kellene 12,7 millióval támogatni a Pécsi Kommunikációs Központot, amely "ócska propagandakiadványt" ad ki, és nem kellene "jó dzsentri módjára a holdudvarba tartozó személyeknek" adni - mondta.

 

Hova tűnt Mellár? Péterffy szerint "dolgozik"...

Kővári János (ÖPE-KDNP) frakcióvezető szerette volna Mellár Tamás (MSZP-P) parlamenti képviselő véleményét is megkérdezni a költségvetésről, mert  ahhoz képest, hogy tavaly még a baloldal riogatta  a pécsieket, hogy nem fog működni a tömegközlekedés, a közvilágítás, most már a valósághoz közel, kiderült az is, hogy nem csökkent olyan drámai mértékben az iparűzési adó mint ahogy számoltak, és 17 milliárd működési támogatás érkezett az államtól. Nem jött el az apokalipszis, ezért is kérdés, hogy miért folytatja a hisztériakeltést Péterffy Attila, amivel meg akarják téveszteni a választókat, ideje lenne dolgozniuk, abban tudnak segíteni - mondta. 

- Jobb, ha nem segítenek, és nincs szó hisztériakeltésről. Mellár Tamás pedig meleg üdvözletét küldi, a Parlamentben dolgozik - válaszolt Péterffy Attila.  

Kővári immár sokadjára arra hívta fel Péterffy figyelmet, hogy "személyes sértegetések helyett legyen szíves polgármesterhez méltóan viselkedni".

 

Barkóczi Csaba (Fidesz)  boldog nyugdíjas éveket kívánt április 3-a után Mellárnak, aki eddig elkerülte Pécset és majd beszámol arról, hogy milyen projektekben nem vett részt. Megjegyezte azt is, hogy Mellár Péterffyt alkalmatlannak nevezte és olyan embernek, aki  diktafonokkal mászkál és felveszi a közös beszélgetéseket. 

Ezt követően Péterffy arra biztatta, hogy írja alá az aláírásgyűjtő íveket, ám Barkóczi ezt ahhoz a feltételhez kötötte, hogyha a rekordösszeget kereső PVH-vezér, Szabó Szilárd, valamint a "többi haver" fizetését lecsökkentik.  

Erre Péterffy úgy fogalmazott, hogy "nem ő keresi a legtöbbet ebben az egész birodalomban". 

 

Hűbéri birodalomként tekint Pécsre a baloldal?

Kővári János (ÖPE-KDNP) újra kitért arra, hogy a baloldal által emlegetett hiány milyen előzmények után állt össze, hiszen az előző szocialista városvezetés ténykedése után 42 milliárdos adósságot kellett a kormánynak átvállalnia és szerkezetátalakításra is szükség volt, miközben az adóbevételek jóval alacsonyabbak voltak. 

Amire Péterffy azt állította, hogy "sületlenségeket mond, salátaságról beszél" Kővári, semmi valódi, semmilyen új gondolatot nem mondott.

 

Az MSZP-s Nyőgéri Lajos alpolgármester szerint nem is volt 42 milliárd az adósság, de ők egyébként is a pécsiekre költöttek, útfelújításokra, panelprogramra, csatornázásra.

Kővári válaszul Nyőgérinek azt mondta, hogy "három céget döntött be és a várost is", tehát ne ő tegye helyre a számokat. Szerinte, ideje lenne dolgozni és nem pártpolitizálnia, a haverokat kifizetnie a városnak. Sehol nincs az a menedzsment-változás, amit ígértek, az ellenzéki Szeged, Miskolc halad előre, Pécsen viszont csak siránkoznak, de már nem hisznek a városvezetésnek a pécsiek. 

- Hisznek nekünk a pécsiek, csúsztat megint - mondta a polgármester. 

 

Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető arra is kitért, hogy a vádaskodó, az előző városvezetést nyakló nélkül támadó kommunikációra fűztek fel sok mindent, 2019 óta kampányüzemmód van, de már letelt a ciklus fele, semmilyen érdemi munkát nem láttak.

-Ami menti önöket, hogy menedzselni kellett a járvány elleni védekezést, de ezt mindenhol megtették, de a kormány valóban segített a vállalkozásoknak, az embereknek, miközben az egészségügyet is finanszírozni kellett, s valóban ennek érdekében is magához csatornázott forrásokat.

- Úgy kezelik a gépjárműadót, mintha az a hűbérbirtokukból, a birodalmukból leeső pénz lenne, amit viszont hanyag és pazarló módon költenek tanácsadókra, a képviselői fizetések négyszeri megemelésére. Rátelepedtek az önkormányzatra és megint a csőd felé kormányozzák a várost - mondta.

 

Péterffy megnémult, amikor egy 270 milliós be nem adott kérelemről volt szó

Kővári János (ÖPE-KDNP) frakcióvezető egy, az új Vásárcsarnokkal kapcsolatos előterjesztésnél megemlítette, hogy két hónappal ezelőtt döntöttek úgy, hogy további 270 milliót kér a város az Irányító Hatóságtól a projektre, ám a hatóság állítása szerint még nem kaptak erre vonatkozó kérelmet a várostól. Beadták-e a kérelmet? -tette fel a kérdést. 

Péterffy Attila polgármester erre viszont egyáltalán nem válaszolt, úgy tett, mintha süket lett volna, egyszerűen lezárta a vitát. Kővári ezért újra megkérdezte, majd Péterffy ismét nem válaszolt. 

 

Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető ezek után újra megismételte a kérdést, hiszen megint a kormányt hibáztatja a baloldal, tehát egy igen vagy nem válasz is elég lenne.

De erre sem reagált érdemben Péterffy. Kővári úgy fogalmazott, hogy miután nem válaszolnak, ezért csak arra gondolhatnak, hogy politikai okból szándékosan hátráltatják a beruházást.

-Közérdekű kérdésre, egy korábbi közgyűlési döntésre nem kap választ, miközben semmibe veszik a feladatukat és két hónapja nem tudnak megírni egy kérelmet - mondta.    

 

A baloldal nem véletlenül fogadott némaságot, hiszen az MSZP-DK-s tengely által befolyásolt városvezetés kormányt szidalmazó kommunikációval ellentétes lenne az, ha újabb kormányzati támogatás érkezne még a választás előtt Pécsre. 

 

Péterffy már nem is cáfolta, hogy propagandasajtót működtetnek a város pénzén

A Pécs Kommunikációs Központ alapító okiratának módosításakor több képviselő is megjegyezte, hogy a városi lapokat, tévét is működtető cég elfogult, propagandacélokat szolgál. 

Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető elmondta, a kiegyensúlyozottság hiányzik, mindössze 3-4 alkalommal fordult elő, hogy a városházi ellenzéket megkeresték.

- Nem várom el az objektivitást, de két mondat erejéig miért nem lehet megkérdezni a másik oldalt is, amelyre szintén tízezrek szavaztak? - kérdezte. 

Péterffy Attila, pécsi polgármester szerint a saját képviselőik is arra is panaszkodnak, hogy őket sem kérdezi meg a Pécs TV, de erre nem volt lehetőség műszakilag, hamarosan ez változni fog. 

 

Barkóczi Csaba (Fidesz) az ügyben felszólaló Kóbor József LMP-s képviselőnek elmondta, hogy állításával szemben volt lehetősége a korábbi városvezetés alatt megszólalni az önkormányzati lapokban;  például akkor is, amikor a DK-s Kunszt Márta azt mondta róla, hogy a villanykapcsolót sem találja meg, vagy amikor Péterffy pécsi erőműben végzett ténykedése kapcsán Kóbor elmondhatta, hogy jobb helyeken  bűncselekmények miatt eljárást indíthattak volna ellene a fakivágások miatt.

Kővári János (ÖPE-KDNP) frakcióvezető szerint a városházi sajtónak mindeddig nem sikerült megtalálnia őt sem, pedig belvárosi egyéni képviselő. Miközben egy "új műfajt" vezettek be, hiszen olyan fotót közöltek az egyetemi fejlesztés alapkőletételéről, ahol a résztvevőknek csak a cipőjét mutatták. A legutóbbi városi lapban pedig az első négy oldalon háromszor szerepel a polgármester fotója, ami propagandaként működik - emelte ki. 

 

Péterffy ezt már nem is tudta cáfolni, csak annyit közölt: "Sajnálom, hogy így gondolják". 

 

Jó ötlet volt, de...

Amennyire jó ötletnek tűnt a polgári oldal szerint is, annyira nem sikerült jól az a program, amivel fiataloknak akartak kedvezményesen telkeket biztosítani. Ugyanis mindössze négy telket értékesítettek. Az éles kritikákra válaszul pedig Ruzsa Csaba pécsi alpolgármester azzal támadta Barkóczi Csabát (Fidesz), hogy ő korábban a városházán dolgozott titkárként, és semmit nem hagyott örökül, egy darab írott anyagot nem tett le. Barkóczi erre azt mondta, hogy lehet, hogy most a titkárok dolgoznak a városvezetés helyett, de korábban nem az ő feladatuk volt ilyen programok kidolgozása.

Mindenesetre módosítottak a program kiírásán is, hogy szélesebb kör előtt is elérhetővé tegyék az ingatlanokat. 

 

Víz alá nyomja Pécset a városvezetés

A közgyűlés végén Csizmadia Péter válaszolt a szocialista Csaba István kérdésére, amelyben kifejtette a költségvetési vitában is elmondott álláspontját, jelezve: miközben a baloldal most levegőt kér, valójában ők azok, akik újra víz alá nyomják Pécset.

Hári József (Fidesz) a Gyurcsány-párt tanácsnokát, Auth Istvánt kérte számon azért, mert a legutóbbi közgyűlés után "csúsztatott, hazudott" róla. Ennek alátámasztásaként szó szerint elmondta, hogy pontosan hogyan is fogalmazott ez előző közgyűlésen és miként másította meg szavait a DK-s politikus. Auth nem válaszolt, 15 napon belül írásban fogja azt megtenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!