Vizsgálatot indítottak

2022.02.09. 14:00

Hiányosságokat talált a hivatal az iskolában

Kétségbeesett szülők keresték meg lapunkat azzal, hogy a Bálicsi Integrációs Nevelési Oktatási Központba járó gyermekeik az iskolában tapasztalható folyamatos problémák, hiányosságok miatt a jövő tanévet nagy valószínűséggel már nem az intézményben fogják megkezdeni.

Wald Kata

Illusztráció

Fotó: Ladóczki Balázs

 A Dunántúli Naplónak küldtek levelet azok az aggódó szülők, akik arról panaszkodtak, hogy a Bálicsi Integrációs Nevelési Oktatási Központban (BINOK) évek óta semmilyen fejlesztés nem történik, hiányoznak a megfelelő szakemberek, gondok vannak a fűtéssel, a melegvíz-ellátással. Mint írták, a közelmúltban a kormányhivatal arról tájékoztatta őket, hogy a folyamatosan fennálló problémák miatt gyermekeiknek a következő tanévtől új iskolát kell keresniük. 

 

Az üggyel kapcsolatban a Baranya Megyei Kormányhivatal kérdésünkre azt közölte, hogy a budapesti székhelyű Via Vita Veritas Alapítvány által működtetett, Pécsett található Bálicsi Integrációs Nevelési Oktatási Központ tevékenységét – mint köznevelési feladatot ellátó hatóság – az intézmény kapcsán érkezett bejelentésekre tekintettel már 2019 óta kiemelt figyelemmel kísérik. 

 

A kormányhivatal szakemberei az elmúlt években számos alkalommal végeztek átfogó ellenőrzést, amelyek során az intézményben mind a személyi, mind a tárgyi feltétel tekintetében komoly hiányosságokat tapasztaltak. A hivatal a problémákat folyamatosan jelezte az intézményt működtető alapítványnak, figyelmeztető és kötelező határozatok kiadásával, majd bírság kiszabásával is igyekezett elérni, hogy a fenntartó biztosítsa jogszabályi előírásoknak megfelelő feltételeket. 

 

Az elmúlt év őszén a hatóság megállapította, hogy az intézményi feltételek egyes alapfeladatok tekintetében a továbbiakban nem teszik lehetővé a nevelő-oktató munka folyamatos, hosszú távú, biztonságos, egészséges, szakszerű megszervezését, ezért e feladatok vonatkozásában az intézmény működési engedélyét a mostani tanév végétől, azaz 2022. június 16. napjától visszavonta. Erről az érintett tanulók törvényes képviselőit (illetve a nagykorú diákok esetén a tanulókat) értesítették, továbbá arról is tájékoztatták őket, hogy a fiatalok számára – sajátos nevelési igényű diákok esetében a megyei szakszolgálat által elkészített szakvélemény figyelembevételével – a következő tanévtől új iskolát jelölnek ki. 

 

A Baranya Megyei Kormányhivatal hangsúlyozta, az intézkedések célja az volt, hogy az intézményben tanuló gyermekek megfelelő körülmények között, a fejlődésüket, tanulmányi előmenetelüket minden szempontból biztosító tárgyi és személyi feltételek mellett folytathassák tanulmányaikat. 

Kerestük az iskolát működtető alapítványt is, a többi közt szerettük volna megtudni, hogy melyek voltak azok a hiányosságok, amelyek idáig vezettek. Dr. Sebestyén Ibolya, a Via Vita Veritas Alapítvány kuratóriumi elnöke megkeresésünkre a következőt válaszolta: „Nem vonta vissza az Oktatási Hivatal a BINOK működési engedélyét, hanem módosította, melynek további – számunkra megfelelő! – módosítására a jogszabály 2022. 05. 31-ig lehetőséget ad! Tehát az egyesek által szított „megszűnési hisztéria” nem megalapozott!” 

 

Megkeresett minket az Oktatási Hivatal, és arról tájékoztatott, hogy az Oktatási Hivatal (OH) nem illetékes a köznevelési intézmények működésének engedélyezésében, illetve az engedélyek módosításában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!