2022.02.06. 07:05
Húszévesen nyitotta meg saját cukrászműhelyét Mohácson
Tóth Szolanzs mindössze huszonkét éves, ennek ellenére egy feltörekvő, szép jövő előtt álló vállalkozást vezet. Szeptemberen megnyitotta saját cukrászműhelyét Mohács szívében.
Tóth Szolanzs szeretné színesíteni a süteménykínálatot
Fotó: D.É.
– Jókat enni mindenki szeret, na de sütni is?
– A sütés hobbiszinten mindig is az életem része volt, mivel édesapám pék - olvasható a Mohácsi Újság.hu hírportálnak adott interjúban. - Rengeteget sütöttünk otthon, és mindig egy kicsivel több lett megengedve. Először odaadták a habverőt, hogy lenyalhatom, később megfőzhettem a pudingot, majd a tejszínhabot is kikeverhettem. Apukám engedte, hogy segédkezzek, így lassan beoltott a sütés szeretetével. Családi rendezvényekre eleinte mindig ő sütött, majd átszállt rám ez a szokás.
– Magától értetődő volt a cukrász irány az életében?
– Egyáltalán nem. A gimnázium után nem tudtam eldönteni, hogy mi szeretnék lenni, eszembe se jutott a cukrászat. Így mindjárt elkezdtem dolgozni, aztán nem sokra rá jött a koronavírus. De tudat alatt annyira megszerettem a sütést, hogy mindig ott motoszkált a fejemben. A barátom unszolására a járvány alatt elvégeztem egy online cukrászképzést. Titokban csináltam meg, még a szüleim sem tudtak róla. Miután megkaptam a bizonyítványt, elmondtam nekik, és természetesen nagy volt az öröm a családban.
– A fiatal kora sem rettentette vissza attól, hogy egyéni vállalkozó legyen?
– A párom egy nagy motivátor, így hát közösen belevágtunk és másfél-két hónap alatt elintéztünk minden papírmunkát, megtaláltuk a helyet, berendeztük, átalakítottuk. Kiegészítjük egymást: ő végzi a papírmunkát, én meg sütök. Visszagondolva, nagy fejesugrásnak tűnik, de akkor minden klappolt, minden úgy történt, ahogy szerettük volna. Bele sem gondoltunk, hogy ez nem működhet.
– Miért éppen cukrászműhely?
– Cukrászdát szerettünk volna nyitni eleinte, azonban a koronavírus miatt elkezdtem keresni más alternatívákat. A nulla kontakthoz pedig a cukrászműhely volt a legjobb megoldás. Megrendelésre dolgozunk – Facebookon, e-mailen lehet rendelni –, nincs nyitvatartásunk. Régi álmom vált valóra, szépen lassan felépítettük és az ünnepek alatt eljutottam arra a szintre, hogy már nem ment a két munkahely együtt, így muszáj volt megválnom a másik állásomtól. De volt, s van is munkám bőven, így egy percig sem bánom, büszke vagyunk magunkra.
– Mit tartogat a jövő a terveket illetően?
– Szeretnénk egy sütizős, kávézós helyet, ami egy modernebb vonalat képviselne. Örülnénk, ha színesebbé tehetnénk a város sütemény- és kávéfelhozatalát. A barátom barista, így a manapság trendi macaron, a különböző fánkok és más egyebek mellett a latte artot is szeretnénk elhozni a helyieknek. Szívünk szerint a sétalóutcában nyitnánk egy modern helyet.
– A sütés mely része a kedvence?
– Nagyon szeretem minden mozzanatát, de hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem a díszítés a kedvencem, hiszen imádok kreatívkodni. A kedvenc részem az, mikor megkoronázom a finom tortát. Örülök, hogy a hobbim egyben a munkám is.