Kár, kár, kár

2022.02.11. 14:57

Nincs békéjük a pécsi varjaknak, elkezdődött a fészkek eltávolítása

A BIOKOM NKft. a Baranya Megyei Kormányhivatal engedélyével csütörtökön megkezdte Pécs közterületein a vetési varjúfészkek eltávolítását. A madarak a város több pontján szennyezik a közterületeket, ami köztisztasági problémákat vet fel, ezért szükséges az engedélyezett keretek között a fészkek leszedése.

bama.hu (forrás: BIOKOM)

varjak csúfítottak el egy pécsi lakótelepet

Fotó: Laufer László

A vetési varjak Pécs több területén problémát okoznak azzal, hogy szennyezik a közterületeket, járdákat, utcai bútorokat, játszótéri eszközöket. A felmerülő köztisztasági problémák miatt meghatározott időszakokban lehetséges a fészkek eltávolítása, de, mivel védett állatokról van szó, kizárólag az illetékes hatóság engedélyével. A pécsi önkormányzat a Baranya Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának részéről megkapta az engedélyt arra, hogy meghatározott helyszíneken eltávolítsa a fákról a varjúfészkeket, amely munkát a BIOKOM NKft. szakemberei végzik majd.

 

A városüzemeltetési társaság február 10-én, csütörtökön kezdte meg a munkálatokat a Nagy Imre út mentén, és pénteken is ott fognak dolgozni. Szombaton a Szabadság utcában és a Móricz Zsigmond körtéren, hétfőn és kedden pedig a Keszüi út és az Éva utca nyugati végén található fészkeket távolítják el a fákról.

 

A munkálatok idejére a Nagy Imre út mentén és a Móricz Zsigmond téren bizonyos parkolóhelyeket, a Szabadság utcában pedig kis szakaszokon rövid időre egy-egy forgalmi sávot szükséges lezárni – utóbbi helyszínen a forgalomirányítás ezen időszak alatt megoldott lesz.

 

A fészkek eltávolítása után, a madarak költési időszakában – vagyis április 30-ig - már csak a varjak riasztása lehetséges. Ez azt jelenti, hogy a szakemberek a védendő objektumok – tehát a forgalmas járdák, játszóterek, utcabútorok – felett elhelyezkedő fészekkezdeményeket eltávolíthatják. A munkát az illetékes hatóság folyamatos tájékoztatása mellett végzi a városüzemeltetési társaság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!