Különb lenne az életünk közösségi média nélkül

2022.02.18. 20:07

Reakciókra kiéhezve keresik önmagukat a mai fiatalok

Számos veszéllyel járhat a közösségi média használata, ráadásul a ezen platformok hatására még a saját helyünket és szerepünket is megkérdőjelezhetjük a világban. Ebben a témában tartottak előadást Pécsett, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) szervezésében.

Móga Richárd

Fotó: Laufer László

Fiatalokat, idősebbeket, külföldieket és magyar látogatókat egyaránt vonzott Josh Hammer előadása, aki a Newsweek véleményrovatának vezetője, az Edmund Burke Foundation kutatója, az Internet Accountability Project politikai tanácsadója és az Anchoring Truths szerkesztője. A „nemzetközi rocksztár” azért utazott életében először Magyarországra, hogy a közösségi felületek hatásairól beszéljen, és rámutasson arra, hogy milyen hatalma is van a közösségi médiának a vélemények formálásában, illetve a tömegek befolyásolásában.

Na de tevődik fel a kérdés: mit tehetünk ez ellen? Megoldhatjuk a közösségi média által okozott globális problémákat egyénenként oly módon, hogy mellőzzük ezen felületeket (Facebook, Instagram, Twitter, Netflix, Google, Apple stb.), azonban ez nem vágná földhöz kimondottan ezeket a cégeket, és még csak érezhető hatása sem lenne mindennek. Josh Hammer előadása során úgy vélekedett, hogy a legfontosabb dolog az, hogy legyen egy erőteljes kormány, amely értékvédő. 

– Bizonyos esetekben kell a kormány közbelépése, különben ezt nem lehet társadalmi méretekben ellensúlyozni. Több káros hatása van, mint pozitív. Folyamatosan a telefonunkat bogarásszuk, ebből pedig mentális problémák alakulnak ki. Egyértelműen felelősségvállalásra és politikai aktivitásra van szükség, hogy ez az állapot javuljon – vélekedett a szakember.

Josh Hammer is színt vallott, ugyanis elárulta, hogy sajnos ő is a kelleténél többet használja ezeket a platformokat. És igencsak rájött arra, hogy nem éppen segít mindez a jó kohézió kialakításában.

– Az emberek többsége minél több reakcióra vágyik. Legyen szó egy kedvelésről, kommentről, vagy megosztásról. Próbálnak minél provokatívabb dolgot közzétenni ennek érdekében, azonban ezek gyűlölködést váltanak ki másokból, így elindul a mocskolódási körforgás – hangsúlyozta beszédében Josh Hammer.

Összességében a Newsweek véleményrovatának vezetője úgy vélekedett, hogy igenis jobb hellyé válna a világ, ha megtanulnánk a közösségi média nélkül élni. Rengeteg jó dologra használható, azonban számos olyan hátulütője van, amelyek miatt sokkal nyugodtabb, és kiegyensúlyozottabbak lehetnénk nélküle, mint most.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!