Az utcáról betérőket is fogadják

2022.03.09. 07:00

A pécsi áldozatsegítő központban minden bántalmazottra odafigyelnek

A nőnap környékén különösen fontos, hogy arról is említést tegyünk, hogy a kapcsolaton belüli erőszak elszenvedői leginkább a nők. A Pécsi Áldozatsegítő Központ koordinátora, Patai Péter szerint csak tavaly több mint ezer embernek segítettek.

Bóka Máté

Fotó: Shutterstock

A polgári kormány 2020-ban hozta létre a közvetlenül az Igazságügyi Minisztérium alá tartozó Pécsi Áldozatsegítő Központot, amelynek a szolgáltatásai büntetőfeljelentés nélkül is igénybe vehetők. 
- Szó szerint az utcáról betérőket is fogadjuk, akik úgy érzik, hogy áldozatai egy szabálysértésnek, bűncselekménynek, de még nem tettek feljelentést – mondta Patai Péter koordinátor. – Ez különösen a kapcsolati erőszaknál van így, amelynek 95 százalékban nők az elszenvedői. Sokan nem lépik át azt a lélektani küszöböt, hogy a rendőrséghez forduljanak, mert félnek a bántalmazótól, pedig már megtaposták őket, vagy az ajtófélfához verték a fejüket. 

 

Az ügyek rendezéséhez, megfelelő segítséghez a bizonyíthatóság is nagyon fontos, megpróbálnak minél több információt összegyűjteni, hogy a büntetőeljárás megindítható legyen. De ha nem történik testi sértés igazolhatóan, akkor a magánindítvány elindítása jóval nehezebb, de ilyenkor is szakszerű tanácsadással, a tényszerű adatok összegyűjtésével, lelki felkészítéssel támogatják az áldozatokat, valamint segítenek a távoltartási kérelem benyújtásában, elkészítésében is. 

 

Ha pedig házastársakról, élettársakról van szó, akkor például a vagyonközösség miatt, vagy a gyermekelhelyezés kapcsán még a polgári jogi tanácsadást is megadják szintúgy. Segítséget nyújtanak a pártfogó ügyvédi szolgáltatások elérésében, a különböző nyomtatványok kitöltésében is. 
A szolgálat a tanúgondozásban vagy a védett szálláshelyre való menekítésben is részt vállal, például emberkereskedelem, vagy pedig házi rabszolgaság áldozatai számára. 

 

A figyelmüket az sem kerüli el, ha a bűncselekmény miatt valaki a lakhatásával, az élelmezéssel, a ruházkodással járó kiadásait nem tudja fedezni; ők nyolc napon belül azonnali pénzügyi segélyt kérhetnek, amihez a szükséges kérelem összeállítását vállalják. 
– Az elmúlt évben Baranyában 1100 ügyfelünk volt, akik elkövetett bűncselekmények kapcsán jutottak el hozzánk, kerestek fel minket. Varga Judit igazságügyi miniszter szakpolitikájának is köszönhető, hogy minél több áldozatot el tudunk érni. A jogi háttér megteremtésével ma már a hatóságok, hogyha az áldozat ehhez hozzájárul, átadják az adatokat számunkra, valamint a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság is felajánlja nekik a központunk munkáját – mondta a koordinátor. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!