Hurrá!

2022.03.18. 07:00

Átadták az új sportcsarnokot Mohácson

A több mint egymilliárdos költséggel, kormányzati támogatásból elkészült sportlétesítmény csütörtöki ünnepélyes átadásán Hahnerné Féth Gabriella, a Kisfaludy Károly Gimnázium igazgatónője az eseményen megjelentek sorában köszöntötte Hargitai János országgyűlési képviselőt, Mohács 500 miniszteri biztosát, Horváth Zoltánt, a Baranya Megyei Kormányhivatal vezetőjét, Pávkovics Gábort, Mohács polgármesterét, a pedagógusok, diákok mellett a projekt megvalósításában közreműködött tervezők, kivitelezők résztvevőit.

Berta Mária (Forrás: Mohácsi Újság.hu)

Fanfárok hangja nyitotta a nagyszabású átadási ünnepséget, melyen a gimnázium tanulói szavalatokkal, parádés táncos, zenés-dalos, talaj- és szertorna bemutatókkal bizonyították sokoldalú tehetségüket.


 

– Nyolcvanhetedik tanévünket kezdtük szeptemberben, s az eltelt évtizedek alatt számos növendékünk elismerésre méltó karriert ért el, közülük többen kimagasló sporteredményt is tudhatnak maguknak. Országos-, nemzetközi versenyek és olimpiák helyezettjei lettek evezősök, kézilabdázók és atléták, de a diákjaink számára mindmáig egy dohos levegőjű tornaszobánk állt rendelkezésre – emlékeztetett beszédében Hahnerné Féth Gabriella. Az igazgatónő egyebek mellett megjegyezte azt is, hogy a gimnázium tanulói képességére jellemző a múlt évi adat, mely szerint az érettségizők 70 százaléka felvételt nyert felsőoktatási intézménybe.


 

Käszné Lebő Zsuzsanna, a Mohácsi Tankerület igazgatója a Kisfaludy Sportcsarnokról szólva elmondta, hogy a gimnázium 15 osztálya 368 tanulója mellett a Meixner Ildikó EGYMI 18 évfolyam 157 növendéke testnevelés óráinak helyszíne lett. 

 

Mellettük a több mint 1500 négyzetméter alapterületű csarnok küzdőtere alkalmas az MTE kosárlabda szakosztálya, a labdarúgó utánpótlás-nevelés tagjai számára, továbbá egyéb egyesületi és tömegsport rendezvények tartására a sportpadló védőburkolatnak köszönhetően. A három részre leválasztható létesítményben amúgy párhuzamosan testnevelés órák is tarthatók.
 

– Mohács sportpiramisa teljes, általános- és középiskolái sportlétesítményei mellett a városi sportcsarnokkal és az uszodával gyakorlatilag minden adott, s e téren is előrébb vannak az itt élők, mint a pécsiek – szögezte le Hargitai János, a Fidesz-KDNP színeiben az országgyűlési választáson újra induló képviselő. Megjegyezte továbbá, a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program keretében valósulhatott meg a Kisfaludy Sportcsarnok is, mint a korábbi sportberuházások.


 

– A városban és térségében folyamatban lévő beruházások, mint az autópálya, vagy a közforgalmú kikötő építése után Mohácson és térségében további komoly fejlesztések ütemezettek a csata 500. évfordulójához kapcsolódóan. Azt pedig tényként közölhetem, hogy a híd építéséhez már a kiviteli tervek készülnek, melyhez kiadták a környezetvédelmi engedélyeket. A leendő kétszer kétsávos híd pedig Dunaújváros alatt az országhatárig a legnagyobb forgalmat lebonyolító dunai átkelő lesz Mohácson – hangsúlyozta Hargitai János.
 

 

Pávkovics Gábor, polgármester egykori diákként emlékezett a gimnáziumi testnevelési órákra, s mint megemlítette, Szekó József néhai polgármester kezdeményezte a gimnázium sportcsarnokának az építését, melyhez a területet a város biztosította. Az általa indított Mohács fejlesztési stratégiáját követve maga is a munkahely- és a lakhatási feltételek megteremtése mellett, a közoktatást szolgáló fejlesztéseket tartja fontos, lakosság megtartó feladatnak.

 

 

A csaknem 1, 2 milliárdból épült létesítménynek 25x45 méteres a küzdőtere, amelyet öltözők, vizesblokkok és kiszolgáló helyiségek öveznek, és egyidejűleg három csoport testnevelés órájának megtartására alkalmas.
 

 

A sportcsarnok a jövőben a tervek szerint kézilabda-, labdarúgóutánpótlás-nevelés céljára és egyéb egyesületi, valamint tömegsportrendezvények megtartására is alkalmas lesz, hiszen van kézilabda- és futsalpályája, valamint több kosár-, illetve röplabdapálya is helyet kaphat benne.
 

 

A több mint 1500 négyzetméteres tornaterem közösségi célú események megszervezésére is alkalmas, mivel sportpadló-védőburkolat is tartozik hozzá

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!