Fontos tudni

2022.03.23. 11:30

Nem vihetjük haza a talált agancsot az erdőből

A szarvasbikák agancshullatásának most van az ideje: minden évben tél végén kezdődik és egészen április elejéig tart, majd az állatok őszre új, pompásabb fejdíszt növesztenek.

W. K.

Fotó: Unger Tamás

Tavasszal sokan kirándulnak az erdőben – aki agancsot talál, nem viheti haza. Fontos tudni, hogy ennek gyűjtésére csak az erdészetek munkatársai, a vadászok, vagy az erdőgazdaságok írásos engedélyével rendelkezők jogosultak. 

 

– Aki nincs ennek birtokában, de mégis elviszi az erdőben talált trófeát, a jogszabályok szerint lopást követ el – hívja fel a figyelmet a Mecsekerdő Zrt.

 
Elhullott szarvasagancsot hazavinni azért is tilos, mert a vadállomány állapotát ezekből mérik fel a szakemberek: következtetni tudnak a vad kondíciójára, jellemzőire, az erdő eltartóképességére.

 
Egy lehullott fejdísz kilónként 4–6 ezer forintot ér, egy nagyobb, 5–8 kilós példány jelentős haszonnal kecsegtet, ami vonzza az illegális gyűjtőket. Az agancsozók van, hogy szándékosan menekülésre kényszerítik a szarvasokat, akár kutyákat, motorokat, quadokat is használva. Sűrű növényzettel benőtt területre terelik az állatokat, bízva abban, hogy fejdíszük az ágakba akadva gyorsabban lehullik. 

 

– A nappali pihenőhelyeik pánikszerű elhagyására kényszerülő szarvasok nemcsak közúti balesetveszélyt jelentenek, hanem az erdőben rohanva végzetes sérülést szenvedhetnek, vagy legyengülnek, ami pusztulásukhoz vezet – hívja fel a figyelmet a társaság. Kiemelve, hogy az agancsozók így nemcsak lopást, hanem állatkínzást is elkövethetnek.

 
Mindezeken túl az engedély nélküli agancsgyűjtés az erdőre is veszélyt jelent, mivel a megszokott táplálkozóhelyeiktől távol kerülő szarvasok éhségüket az éppen megtalált fiatal, vagy vékonykérgű fák hajtásainak rágásával, törzseinek hántásával csillapítják, amelyek fejlődése így sérülhet.

 
A Mecsekerdő Zrt. a kirándulókat arra kéri, hogy az erdei ökoszisztéma nyugalma és megfelelő megújulása érdekében ebben az időszakban, április elejéig ne térjenek le a kijelölt túraútvonalakról, ha pedig kutyával túráznak, akkor az ebet tartsák pórázon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!