Gratulálunk!

2022.03.16. 20:01

Tüke-díj: mérnöktanár, vállalkozó, sportoló és civilek az ünnepeltek

Hirth Ferenc vállalkozó és dr. Kukai Tibor egyetemi oktató, mérnök vehette át tegnap a tizenkilencedik alkalommal odaítélt Tüke-díjat a pécsi Székesegyházban és a Dóm Kőtárban tartott ünnepi ceremónián. Átadták az Ifjúsági Tüke-díjat és a civil szervezetek elismerését is.

Kaszás Endre

Mint ismeretes, 1780. január 21-én Mária Terézia királynő a kancelláriában kiállíttatta Pécs városának szóló királyi privilégiumlevelet. Pécs szabad királyi rangra emelésének e napjára emlékezve, 2004 óta minden évben átadják a Tüke-díjat, amelyet olyan személy kaphat a pécsi polgárok szavazata alapján, aki a város fejlődéséhez példamutató tevékenységével jelentős mértékben hozzájárult.

 

 
Az elmúlt, közel két évtizedben a díjat alapító kuratórium számos kiemelkedő teljesítményt honorált az elismerés átadásával. Az ajánlásokban és a szavazásban aktívan résztvevő pécsi polgárok felvetésére néhány éve felmerült, hogy a hasonló értékeket felmutató ifjúsági korosztály képviselői, illetőleg a példamutató tevékenységet folytató civil szervezetek is részesüljenek a kitüntető címben.

 


A járványhelyzet miatt a szokásos időpontnál később, tegnap megtartott ünnepi szentmisén adták át a 2022. évi elismeréseket. Mint Kerényi János, a Tüke Alapítvány kuratóriumának elnöke bejelentette, a pécsi polgárok ajánlására és a testület döntése alapján az idei Tüke-díjat Hirth Ferenc ismert pécsi vállalkozó és dr. Kukai Tibor egyetemi oktató, mérnök kapta. 

 

Hirth Ferenc az innovatív vállalkozó megtestesítője. Kis műhelyéből mára meghatározó céget fejlesztett a megyeszékhelyen, ami termékstruktúrájában, termelési színvonalában, a foglalkoztatás minőségében is megfelel a kor kihívásainak. A díjazott számos ponton kapcsolódik térségünk gazdasági és közösségi életéhez, példát mutatva az őt követő generációnak. 

 

Dr. Kukai Tibor a magyar mérnökök családjának kiemelkedő tagja. Négy ciklus óta vezeti a Baranya Megyei Mérnök Kamarát, tagja a Magyar Mérnök Kamarának. Miközben tudását évtizedek óta egyetemi oktatóként közvetíti ifjú követői számára, mérnöki munkáját olyan kiemelkedő projektek fémjelzik, mint a pécsi világörökségi helyszínek együttese, vagy számos közterületi beruházás.

 

 
A Tüke Alapítvány kuratóriuma a pécsi polgárok ajánlása alapján idén Konkoly Zsófiának, a tokiói paralimpia bajnokának adományozta az Ifjúsági Tüke-díjat. A városhoz sok szállal kötődő sportoló teljesítményével, személyiségével mutat példát. 

 

A pécsi civil szervezetek közül ebben az évben a megalakulásának egyaránt 30 éves jubileumára emlékező Máltai Szeretetszolgálat Pécsi Csoportja, illetőleg a Tölösi Péter Alapítvány részesült Tüke elismerésben.

 


A díjazottakat és ünneplőket a hagyományokhoz hűen Habsburg Károly főherceg köszöntötte, a ceremónián és az ünnepségen közreműködött Győrfi Anna színművész, Kéméndi Tamás harmonikaművész. 

Címkék#tükde-díj

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!