Fejlődés

2022.03.09. 10:00

Újabb falvakban épül meg a vezeték

Zs. J.

Fotó: Shutterstock

Immár 30 éve működik Pellérden a szennyvíztisztító telep, amely Pécs és 12 környező település szennyvizét fogadja.

 

 Az elmúlt években számos felújítás zajlott a telephelyen, melyek közül a legjelentősebb, nyolcmilliárdos beruházásnak a hat hónapos próbaüzeme a napokban kezdődött el. A felújított szennyvíztelepen többek között rács- és homokfogó műtárgyak, előülepítő és úgynevezett biológiai medencék épültek a régiek helyett, illetve a villámárvizek kezelésére tárolók létesültek. A beruházás uniós forrásból, a magyar kormány támogatásával valósult meg.

 

 

– A beüzemelés megtörtént, és a telep kész a hat hónapos próbaüzemre. A beruházás 377 napja alatt nem volt komoly munkabeleset – említette meg Ludvig Csaba, a Strabag Építőipari Zrt. projektvezetője.

 

Több kistelepülés számára – Aranyosgadány, Bicsérd, Kökény, Szalánta, Zók – ebben az évben elindul egy 6,8 milliárd forintos szennyvízfejlesztés is. Ezen településeken szennyvízhálózat épül, Kozármislenyben korszerűsítés zajlik majd, Pécsen 12 utcában szintén fejlesztésekre lesz lehetőség, közölte Farkas Tamás, a Tettye Forrásház Zrt. vezérigazgatója. A beruházást Európai Uniós támogatásból, illetve a központi költségvetésből fedezik. Ennek során több mint ötven kilométernyi új csatornaszakasz épül meg, és a keletkező szennyvíz pedig a pellérdi telepre érkezik.

 

Mint megtudtuk, összesen 700 kilométernyi csatornavezeték van a pécsi vízműtársaság üzemeltetésében. A szenny­víztelepre évente 10 millió köbméter szennyvíz érkezik, amely, mint a Tettye Forrásház Zrt. vezérigazgatója közölte, kétóránként feltöltene egy versenyuszoda méretű medencét.

 

További csaknem hétmilliárd forintos fejlesztés várható

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!