Támadnak a kullancsok

2022.04.29. 17:29

Az enyhe tél miatt a vérszívók inváziója hamarosan várható idén is

Itt a tavasz, megkezdődött a kullancsszezon. Az enyhe tél kedvezett a vérszívóknak, városi környezetben is az inváziójukra lehet számítani.

Wald Kata

Fotó: Csapó Balázs

Idén is rengeteg a kullancs – tapasztalhatja mindenki, aki a szabadban tölti az idejét. Erdőkben, kertekben, játszótereken, kutyafuttatókon is támadnak, aktivitásuk tavasztól egészen őszig tart. Egyetlen csípés is betegséghez vezethet, kellő odafigyeléssel azonban a baj elkerülhető – hívják fel a figyelmet szakemberek.

A kullancs által okozott betegségek közül a Lyme-kór az egyik, ami a legjellemzőbb – tipikus tünete a vándorló bőrpír, nem előzhető meg védőoltással, de antibiotikummal általában jól gyógyítható. 

A másik a vírusos agyvelő-gyulladásos fertőzés, amit okozhat a csípés – a betegség többnyire tünetmentes, minden ötödik esetben azonban lázzal és a központi idegrendszer gyulladásával járó szakasz jelentkezik a csípés utáni harmadik-negyedik héten, ami kórházi ellátást igényel.

A vírusos agyvelőgyulladás védőoltással megelőzhető, aminek beadatása a késő ősztől kora tavaszig tartó időszakban a leginkább javasolt. A Baranya Megyei Kormányhivatal ajánlása szerint a koronavírus elleni vakcina és a kullancs elleni védőoltás beadása között javasolt legalább két hetet várni.

Védekezni riasztószerekkel is lehet, fontos, hogy a készítményeket a használati utasítás szerint alkalmazzuk. Ha pedig a kullancs már a bőrbe fúródott, akkor a mielőbbi eltávolítás a legfontosabb, így általában eredményesen megakadályozható a kórokozók átvitele. 

Legalkalmasabb egy vékony hegyű csipesz, de speciális eltávolító kanál is vásárolható. Ha azonban nincs kéznél semmilyen eszköz, két körmünk közé fogva, gyengén csavaró mozdulattal is kihúzható a vérszívó. 

– Célszerű a befúródott kullancs helyét és eltávolításának idejét a naptárba feljegyezni, hogy az esetleges betegségtünetek megjelenésekor az orvost tájékoztathassuk a csípés időpontjáról – javasolja a Nemzeti Népegészségügyi Központ. 
 

A fűnyírás távol tartja a vérszívókat

– Kertekben, városi parkokban a fű rendszeres nyírása, az aljnövényzet és a bokrok metszése, az avar gyakori összegyűjtése elősegíti, hogy a kullancsok távol maradjanak – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Kiemelve, hogy ezek a kertészeti tevékenységek kevésbé nedves mikroklímát eredményeznek, ami a kiszáradásra érzékeny kullancsok számára előnytelen, ezenkívül a kevésbé gazdag aljnövényzet táplálékkeresésük hatékonyságát rontja. 

– Fontos tudni azt is, hogy a kullancsokat a lakott területek zöldfelületeire jelentős mennyiségben a kutyák hurcolják be, ezért rendkívül fontos az ebek kullancscsípéssel szembeni védelme is, amelyhez megfelelő készítmények állnak rendelkezésre – tették hozzá. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!