Akadálymentessé is teszik

2022.04.04. 12:01

Balesetveszélyes volt, ezért döntöttek most az egyházi kegyeleti épület felújításáról

Várhatóan májusig tartanak majd a felújítási munkálatok a pécsi köztemetőben a Szent Mihály-kápolna épületén.

Zs. J.

Fotó: PECSI EGYHAZMEGYE

A kápolnát 1933. július 9-én adták át, melyről a Dunántúl úgy számolt be, hogy a jeles napon olyan érzése volt az embernek, mintha a halottak napjának előestéjén járna, úgy hullámzott a nép a pécsi központi temető felé. Az ünnepélyes átadón jelen volt Virág Ferenc akkori pécsi megyés püspök, aki azt közölte: „Minket ez a templom az őskereszténység korszakára emlékeztessen, annak sziklaszilárd hitére, emelkedett szellemére és tiszta erkölcsére. Az idő előrehaladt, és az időjárás vasfogai a kápolna épületének egyes elemeit is kikezdték. 

 

A napokban a pécsi városüzemeltetésű cég, a Biokom Nonprofit Kft. egy közleményt adott ki, melyben beszámoltak róla, hogy a Pécsi Egyházmegye megkezdi a Pécsi Központi Temetőben található Szent Mihály-kápolna felújítását. 
– A Pécsi Köztemetőben található Szent Mihály-kápolna felújítása az Egyházi épített örökség védelme és egyéb beruházások támogatása című pályázat keretében, tizenötmillió forintos kormányzati támogatásból, illetve a Pécsi Egyházmegye által biztosított saját forrásból valósul meg – közölte lapunk megkeresésére a Pécsi Egyházmegye sajtóosztálya, miután rákérdeztünk, milyen forrásból, milyen tervekkel és formában újul meg a kápolna. 

 

A munkálatok végzése a munkaterület átadásával április elsején indulnak és előreláthatólag egy hónapot vesznek igénybe. A most megvalósuló beruházás keretében, a pályázati forrás felhasználásával, a kápolna nagymértékben elavult villamos rendszerének teljes felújítása készül el. Az épület ólomüveg ablakai szintén rossz állapotban vannak, az ablakokból kihulló törmelék okozta balesetveszély miatt vált szükségessé a kápolna egy részének lezárása, elkerítése.  
– Az e területen, a balesetveszély megszüntetése érdekében elvégzendő feladatok pontosítására a belső állványzat megépülését és az ólomüveg ablakok állapotának felmérését követően kerülhet sor – említette meg az egyházmegye sajtóosztálya. 

 

A felújítási munkálatok mellett a kápolnába vezető lépcsősoron kialakításra és beüzemelésre kerül egy kerekesszék-emelő lift, mellyel megoldódik az épület régen és sokak által várt akadálymentes megközelítése. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!