Újra jár a toronyóra

2022.04.12. 14:07

Ismét a pontos időt láthatják Mecsekszabolcson

A világ minden részén a templomtornyok természetes tartozéka a pontos időt mutató toronyóra, amely igazán a karórák előtti világban bírt különösebb jelentőséggel.

Radnai Balázs

Mecsekszabolcson azonban mind a mai napig sokan néznek fel a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplom tornyára, amikor a pontos időre kíváncsiak.

 

Ezért is volt roppant bosszantó, amikor az elmúlt évben a karácsonyi ünnepek előtt a mutatók mozgatását végző motor meghibásodása miatt, az óra megállt és azóta napjában mindössze két alkalommal jelezte pontosan az időt a Pécsi Egyházmegye harmadik legmagasabb tornya. Egészen mostanáig, hiszen végre megérkeztek külföldről a megfelelő cserealkatrészek, amelyekkel sikerült orvosolni a felmerült technikai problémákat. 

 

A hivatalosan Pécshez tartozó egykori bányászfaluban így ezentúl nem kell mobiltelefon után tapogatózniuk a helybelieknek, amennyiben a pontos időre kíváncsiak, hiszen a stratégiai helyen lévő templomtorony a falu központjában lévő postától, a borospincék tarkította szőlőhegyről, illetve a dohánybolt előtti Forum Romanumról, más néven a szabolcsi „közösségi csomóponttól” egyformán jól látható.

 

- Nagyon érdekes tény, hogy a toronyórák jelentősége nem kopott meg a mai világban sem, amikor a mobiltelefonok másodperc pontosan jelzik az időt, de sokan vagyunk úgy, hogy egyszerűen szeretünk felnézni egy templom toronyórájára, amikor a pontos időre vagyunk kíváncsiak – vélekedik Szilas András, az egyházközség világi elnöke.

 

Főként jó időben igaz az egyházközség elnökének meglátása, hiszen kertészkedés közben felnézve legalább olyan megszokott dolog a toronyóráról tájékozódni az idő múlásáról, mint a minden egyes nap délután két órakor felcsendülő bányászinduló.

Amióta ismét működik a mecsekszabolcsi templom órája, újfent nem okoz különösebb bosszúságot, ha a faluban valaki otthon felejti az óráját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!