Ultramodern technika

2022.04.26. 09:51

Mostantól fogínyt is tudnak nyomtatni a PTE-n

Hétfőn mutatták be a Pécsi Tudományegyetem 3D Nyomtatási és Vizualizációs Központjában azt a két korszerű háromdimenziós nyomtatót, melyet a technológia élvonalát képviselő német vállalat, a Rapid Shape Gmbh ajánlott fel számukra.

Radnai Balázs

A sajtóbemutatón leleplezett berendezések főként a PTE-n zajló fogorvosképzésben részt vevő hallgatók látják majd hasznát. A készülék képes többek között fogívmodellek, fogászati koronák és hidak, fogszabályzók, harapásemelő sínek, sebészeti sablonok, implantátumok, sőt még a rugalmas és lágy fog­íny nyomtatására is. 

– Körülnéztünk Magyarországon és a pécsi egyetemen találtuk meg azt a tudást és a körülményeket, amit kerestünk – mesélte el Andreas Schultheiss, a német cég vezérigazgatója, aki egy hosszú távú együttműködés keretein belül ajánlotta fel az egyetem számára a két nyomtatót és az utómunkálatokhoz szükséges alkoholos lemosót, valamint UV-kamrát. A felajánlott technológiai eszközök összértéke mintegy tizennégymillió forint. A cégvezető lapunknak elmondta, hogy a háromdimenziós nyomtatók átadása mellett egy hosszú távú magyar–német együttműködés is megköttetett: az egyetemi 3D-s fogászati mesterkurzusára jönnek majd az új, innovatív technológiát tanulni német orvostanhallgatók, míg az itt végzett legjobb magyar szakemberek számára a cég Németországban ajánl majd munkát. 

Dr. Miseta Attila, a PTE rektora megköszönte a felajánlást: – Egy felsőoktatási intézménynek amellett, hogy törekednie kell a legmagasabb szintű oktatásra, gyógyításra és kutatásra, arra is figyelmet kell fordítania, hogy lépést tartson a technológiai fejlődéssel. 

– Ma már épületeket készítenek háromdimenziós nyomtatóval, ami néhány éve még a tudományos-fantasztikus kategóriába tartozott, manapság pedig a végtagprotézisek után hamarosan már fogínyeket is képesek leszünk nyomtatni az egyetem 3D Központjában – örvendezett az ajándékba kapott felszereléseknek Decsi István, a PTE kancellárja. 
A hétfőn átvett értékes eszközpark amellett, hogy a legmodernebb berendezésekkel támogatja a gyakorlatorientált képzéseket, egyúttal a Pécsi Tudományegyetemen megszerezhető diploma értékét is nagyban növeli itthon és külföldön egyaránt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!