Tovább nőtt a számuk

2022.05.07. 15:39

A varjak továbbra is megkeserítik a lakók életét

Nemhogy nem ért semmit a varjúfészkek leverése Pécsen, hanem még tovább rontott a helyzeten. Több új kolóniát regisztrált áprilisban a Madártani Egyesület (MME). Felmérésük alapján Kertvárosban és Uránvárosban 8 kisebb kolónia szűnt meg, de 18 új alakult ki.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Fotó: Bús Csaba

Ha végignézünk a pécsi belvárosban, a vásárcsarnok környékén, Kertvárosban és Uránvárosban, ahol szinte mindenhol találunk nyitott kukát, széthordott szemetet, akkor nem is csodálkozunk, hogy a vetési varjak milyen jól érzik magukat a városban. Minden adott, könnyen szereznek táplálékot a nyitott tetejű szemetestárolókból. Amíg ezen nem változtat a lakosság, nem javul a köztisztaság iránti fegyelem, addig a varjak száma aligha fog csökkenni.

A Madártani Egyesület áprilisban felmérte a vetési varjak baranyai fészkelő állományát, s az eredmény több mint lehangoló. Mint emlékszünk, a Biokom februárban a kormányhivatal engedélyével a város több pontján eltávolította a varjak fészkeit, de a madarak ennek ellenére sem hagyták el a területet.

A baranyai felmérés során 9 településen 60 fészektelepet találtak. A varjak fészkelése tavaly óta 11 helyen szűnt meg, viszont 21 helyen alakultak ki új kolóniák. A költő párok száma majdnem 20 százalékkal nőtt, az előző évi 1605 párral szemben idén 1922 párra becsülik. A varjak jelenleg kizárólag lakott területeken költenek.

Hat helyen 100 párnál nagyobb kolóniát regisztráltak a Madártani Egyesület önkéntesei. Ezek közül 4 Pécsen (Siklósi udvar környéke, egykori Honvéd Kórház udvara, Nagy Imre út, vásártér), egy Szigetváron (Turbékpuszta), egy pedig Szabadszentkirályon található. A két legnagyobb fészektelepet a szabadszentkirályi focipálya mellett és a pécsi vásártéren találták, itt csaknem ugyanannyi varjú költ (218, illetve 215 pár). 
 

Ablakon kidobott pénz volt a szakemberek szerint

Az MME szerint a fészekleverésekre fordított milliók ablakon kidobott pénznek számítanak, hiszen a megyeszékhely állománya 14 százalékkal növekedett, Pécsen 894 pár költ. A beavatkozásokkal csupán azt sikerült elérni, hogy a varjak még nagyobb területen szóródtak szét. 

Megszűnt ugyan 8 kisebb kolónia, de Kertvárosban és Uránvárosban 18 új telep alakult ki. A Nagy Imre úti kolónia tovább gyarapodott. A 36–132. házszámok melletti platánsoron, illetve az út keleti oldalának fáin tavaly 142 pár fészkelt, az idei áprilisi számlálás napján pedig már 169 pár költött annak ellenére, hogy februártól kezdve az összes fészket leverték, és az épülő új fészkeket is folyamatosan eltávolították a Biokom munkatársai.

Címkék#varjak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!