Könnyeivel küszködött a katona

2022.05.12. 07:01

Fekete szalag került a toborzó emlékfutás zászlajára

Egy perces néma fejhajtással emlékeztek a „Toborzó Emlékfutás 2022” résztvevői Gál Szabolcsra, a Magyar Honvédség ejtőernyős világbajnokára a pécsi Széchenyi téren.

Zsigmond József

Május 6-án Budapesten a Stefánia Palota-Honvéd Kulturális Központban indult el az egész országot átívelő „Toborzó Emlékfutás 2022”, amely tegnap megérkezett Baranyába.

– Hat évvel ezelőtt volt hasonló országos futás, de akkor minden megyéből más-más teljesítette a távot. Most állandó csapattal, 24-en futjuk végig váltásban az 1800 kilométeres távot – mondta Pécs főterén lapunknak Szabó Dávid őrmester. – Napi 120-180 kilométert teljesítünk, tíz kilométeres váltásban, de ha ilyen meleg van mint ma, akkor öt kilométerenként. Mindig egy fő fut, akikhez becsatlakoznak településen belül a civil futók, főleg általános, illetve középiskolás diákok.

Mint Szabó Dávid őrmester megemlítette, eddig a keddi nap volt a legnehezebb, 180 kilométert teljesítettek, az utolsó futó hajnali kettőkor került ágyba, majd indultak el Pécs felé. A városban az alagúthoz érkező  iramfutóhoz csatlakoztak a Pécs Helyőrségben szolgálatot teljesítő egyenruhás katonák, és együtt futottak be a Széchenyi térre. A főterén Pécs alpolgármestere, Nyőgéri Lajos fogadta őket, aki az általuk hozott zászlóra elhelyezte Pécs város szalagját. 

Az esemény egyperces néma fejhajtással folyatódott, és a zászlóra egy fekete szalagot kötöttek, így emlékeztek meg Gál Szabolcs, a Magyar Honvédség ejtőernyős világbajnokára, aki április végén szenvedett ejtőernyős balesetet és május 11-én reggel a kórházban életét vesztette. Volt olyan katona, aki mikor meghallotta a volt pajtása nevét, könny szökött a szemébe.

A katonákkal a Király utcán a pécsi református iskola diákjai futottak végig, ahol a csoportból kivált a vezérfutó, aki Tolna megye irányába vette útját.

Több mint 200 településen futnak át

A Magyar Honvédség, az Adrianus Alapítvány a Falvak Kultúrájáért és a Katonaolimpikonok Baráti Kör szervezésében létrejött emléktfutás célja a katonai hivatás, a sport és az egészséges életmód népszerűsítése. A május 6. és május 20. között megrendezett kéthetes programsorozat összesen 219 települést érint, amelynek során bárki csatlakozhat a katonákhoz. 

A szervezők az egyes helyszíneken különféle bemutatókkal, véradással, megemlékezésekkel, kulturális programokkal várják az érdeklődőket. A futás május 6-án a magyar sport napján indult a fővárosból, és május 20-án, a honvédelem napja előtt érkeznek vissza a futók az országot megkerülve Budapestre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!