Vízhiány esetén mielőbb értesíteni kell a szolgáltatót

2022.05.13. 17:38

Hiába várták a lakók a lajtoskocsit, nem hozta az ivóvizet

Múlt csütörtökön nem volt víz Garéban és Diósviszlón reggel 5 órától és csak késő délután kezdett el újra folyni a csapból. Garéi olvasónk délután 16 óra után kereste meg szerkesztőségünket, hogy lajtoskocsit még nem küldött a szolgáltató.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Fotó: Kozma István

Megközelítőleg 900 embert érintett múlt csütörtökön a Diósviszló ivóvízellátó rendszerén működő szivattyú meghibásodása, amelynek következtében Garé és Diósvisz­ló lakosai szinte egész napra víz nélkül maradtak, és hiába várták a lajtoskocsit a településekre. 

A Baranya-Víz Zrt. érdeklődésünkre válaszában megírta, a Harkányi Üzemigazgatóság munkatársai ellenőrizték a rendszert és megállapították, hogy a szivattyú kábele leégett, a szivattyút kiépítették, a hibát kijavították, majd visszahelyezték a kútba. Tájékoztatásuk szerint az első vízhiánnyal kapcsolatos telefonhívás nem sokkal 9 óra után érkezett a diszpécser szolgálatukhoz, a vízellátó rendszer feltöltése pedig 15 órakor megkezdődött. Tartálykocsit azért nem küldtek a településekre, mert a vízhiány időtartalma nem haladta meg a 6 órát. Az erre vonatkozó kormányrendelet pedig úgy szól: „Ha a közműves ivóvízellátás előre tervezetten 12 órán át, üzemzavar esetén 6 órát meghaladóan, de kevesebb, mint 12 órán át szünetel, a víziközmű-szolgáltató az ivóvízszükséglet kielégítéséről legalább 10 liter/fő/nap mennyiségben köteles gondoskodni. A felhasználó a közműves ivóvízellátás közérdekből történő korlátozását, illetve szüneteltetését kártalanítás nélkül tűrni köteles.” Mint írják, mulasztás nem történt. A településeken élők azonban más időpontokról számoltak be lapunknak. 

Vig Imre, Garé polgármestere aznap sorra kapta a lakóktól a telefonokat, amely délután 16 óra után tovább gyarapodott, hiszen ekkorra már mindenki abban bízott, hogy lesz víz. Még a 16 óra 9 perckor kitett posztjában is azt írta a kapott információk alapján, hogy: „Sajnos az új szivattyú sem működik, elromlott, így ma már biztosan nem lesz víz. Egy óra múlva, körülbelül 17 óra körül egy lajtoskocsi fog érkezni Garéba, dudálva végigjárja a falut, erről lehet vizet vételezni. A vízmű megértésünket kéri”, majd körülbelül negyed óra múlva új hír érkezett: „mégis működik a szivattyú, fél órát várnak, és ha akkor is jó, akkor rányitják a rendszerre, és újra lesz víz. Addig nem inditják el a lajtoskocsit sem.” Mint garéi olvasónktól megtudtuk, este fél 7-kor folyt újra a víz a csapokból, tehát nem értik, hogy a szolgáltató addig miért nem küldte ki a lajtoskocsit. 

Szerkesztőségünk megkereste a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot az esettel kapcsolatban. Válaszukban elmondták, szervezetük ilyen esetben közvetítői szerepet vállalhat, tehát érdemes őket is értesíteni, mert a szolgáltató figyelmét felhívják arra, hogy gondoskodjanak a lakosság ivóvíz­ellátásáról. 
 


 

Címkék#vízhiány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!