Eső is áztatta reggel a zarándokokat

2022.05.08. 20:01

Másfél ezer hívő indult el a máriagyűdi kegyhelyhez

Tizenegy hónapos volt a legfiatalabb résztvevő a hétvégi 25 kilométeres Máriagyűdi Gyalogos Zarándoklaton, amelyen számos plébánia, iskola is képviseltette magát.

Zsigmond József

Tizennégy évvel ezelőtt Mayer Mihály pécsi megyéspüspök a Pécsi Egyházmegye alapításának ezeréves évfordulója alkalmából indította el a Máriagyűdi Gyalogos Zarándoklatot. Idén már a tizennegyediket tartották volna, ám a covid-világjárvány miatt 2021-ben és 2020-ban a zarándoklat elmaradt. Idén Felföldi László pécsi megyéspüspök újra meghirdette a zarándoklatot, és arra kérte híveit, hogy a saját szándékok mellett a békéért is imádkoznak.

Szombat kora reggel fél hét után már gyülekeztek a zarándokok a pécsi II. János Pál útján található, korábbi FEMA parkolóban. A  Pécsi Egyházmegye számos plébániájáról érkeztek csoportok, így többek között Kakasdról, de iskolák is csatlakoztak.

– Huszonöten érkeztünk Pécsre. Diákok, szülők és tanárok, de a Tenkes Csárdánál még több diákunk csatlakozik a menethez – mondta lapunknak a mohácsi Park utcai általános iskola igazgatója, Grátz Ádámné. Míg beszélgettünk, egy közelben álló középkorú nő megemlítette, hogy az Isten is a könnyeit hullajtja az ukrán háború miatt, mivel aznap hajnalban szemerkélt az eső. 

A zarándokok, közel 1500-an, a közös ima elmondása után reggel fél nyolc után elindultak, hogy megtegyék a 25 kilométeres távot. A menet végén a püspök haladt. A legfiatalabb egy 11 hónapos kisfiú volt, akit édesapja kenguruban hozott a zarándoklatra. Mint megtudtuk, a hatgyermekes apukát kilencéves lánya is elkísérte, míg leánytestvérei otthon várták őket édesanyjukkal. A férfi mosolyogva tette hozzá, ha úgy alakul, és a pici út közben megéhezik, az anyuka autóba ül, és utánuk jön. 

Máriagyűdre megérkezvén közös imádság, gyónási lehetőség várta a zarándokokat, majd Felföldi László pécsi megyéspüspök a jelenlévő papsággal együtt megtartotta a zarándoklatot záró ünnepi szentmiséjét a kegyhely szabadtéri oltáránál.

– Nagyon nagy szeretettel köszöntök mindenkit. Jól vagytok – tette fel a kérdést a püspök a mise elején, amire jött rögtön a hangos válasz: Igen.

– Büszke vagyok mindenkire. Kicsikre, nagyokra, akik végig jöttek az zarándoklaton. A pásztorbotom otthon hagytam, de láttam útközben egy nagyon jó botot, gondoltam elkérem, de nem tudom kinél van a nagy tömegben az a szép bot –  említette Felföldi László, és minden hívő arcára mosolyt csalt.

 

Címkék#zarándok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!