Szoros az együttműködés

2022.06.09. 10:31

Lézeres munkaállomást fejleszt a PTE

Közel 80 millió forintos európai uniós támogatásból fejlesztenek a Pécsi Tudományegyetem kutatói és az egyetem konzorciumi partnerei olyan lézeres munkaállomást, amely lehetővé teszi az autóiparban és a repülőgépgyártásban használt kompozit anyagok mikromegmunkálását.

Radnai B.

Fotó: Shutterstock

A fejlesztés emellett a biztonságtechnikában alkalmazott lézeres spektroszkópia területén is komoly előrelépést hozhat. A projektben a PTE partnereként magyar, német és osztrák ipari vállalatok, illetve a Bécsi Műszaki Egyetem kutatói vesznek részt. Külön említést érdemel, hogy a német partnervállalat, a Menlo Systems GmbH alapítójaként professzor Theodor Hänsch személyében világszerte elismert tudós is részt vesz a fejlesztésekben, hiszen a nyolcvanéves professzort 2005-ben a lézerfizika terén elért úttörő eredményeinek elismeréseként fizikai Nobel-díjjal tüntették ki.

Kiemelten fontos része a nemzetközi együttműködésben zajló projektnek a pécsi egyetem kutatócsoportja által kifejleszteni kívánt, 2,1 mikronos és más infravörös hullámhosszokon pumpált nagy energiájú terahertzes forrás, amely programozható elektromágneses hullámformája révén ipari alkalmazásokban is hasznosítható lesz a jövőben. Az eljárás a Pécsi Tudományegyetem kutatói által fejlesztett kompakt kontaktrácsos technológián alapul. 

Az együttműködés támogatási összege konzorciumi szinten összesen valamivel több, mint 79 millió forint, melyből a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Alapjától 60.586.898 forint származik, a fennmaradó 18.611.662 forintot az Európai Bizottság biztosítja. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!