Ártalmas lehet

2022.07.24. 11:00

A szökőkút pancsolásra soha nem alkalmas

A nyári kánikulában mindig jól jön egy kis felfrissülés a vízben, a városban sétálva mégsem jó ötlet a szökőkutakban hűteni magunkat. A szökőkutakat ugyanis – egyes speciális típusokat leszámítva – nem fürdőzésre tervezik – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). 

Wald Kata

Fotó: Huszár Márk

Azok vízkezelése elsősorban az esztétikai minőségromlás, azaz az algásodás, vízkőlerakódás megakadályozását szolgálja. Az erre használt vegyszerek összetétele, és az alkalmazott koncentrációjuk pedig nem feltétlenül biztonságos fürdőzés szempontjából. Bőrirritációt – viszketést, kiütéseket – okozhatnak. Az NNK ugyanakkor megjegyzi: a vízkezelésre hivatalosan használható fertőtlenítő szerek szigorú minőségi követelményeknek felelnek meg. 

A szökőkutakban a felhasznált vegyszerek mellett a porral, állatokkal, vagy esetleg más fürdőzőkkel bejutó szennyeződések is kockázatot jelentenek. – Elsősorban hasmenést okozó mikroorganizmusok kerülnek a szökőkútba – a fertőződés lehetősége akkor áll fenn, ha a vizet véletlenül, például pancsolás közben lenyelik, vagy vizes kézzel az élelmiszert megfogva. Az ilyen jellegű fertőzésekre különösen a gyerekek érzékenyek – figyelmeztetnek a szakemberek. 

Szintén problémát jelenthetnek azok a baktériumok, amelyek a töltővízzel jutnak a szökőkútba, majd ott a meleg, pangó víztérben elszaporodhatnak. A vízpermet belégzésével influenzaszerű megbetegedést, vagy tüdőgyulladást kaphatnak az arra érzékenyek, míg más baktériumok hasmenést, szem- és fül­gyulladást, valamint bőrirritációt okozhatnak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!