Szabályozás nincs – büntetések vannak

2022.07.19. 14:31

Pécsen is egyre többen közlekednek elektromos rollerrel

Rohamosan terjed Baranyában, azon belül is különösképpen a megyeszékhelyen az elektromos rollerek száma. Az e-rollerek már így is ellepték Pécset, de az ősszel induló egyetemi képzésekre érkező külföldiekkel még nagyobb lesz a káosz a belvárosi járdákon. Egységes szabályozás még nincsen, büntetéseket azonban mind gyakrabban osztogatnak a rendőrök a kétkerekűekkel suhanóknak.

Radnai Balázs

Fotó: Pesti Tamás

Rengeteg tévhit és félinformáció kering az interneten az elektromos rollerek szabályozását illetően – írja közleményében a Jövő Mobilitása Szövetség, és való igaz, hogy az elmúlt hetekben rengetegen állították valótlanul a közösségi médiában, hogy az e-rollerre a segédmotoros szabályozások vonatkoznak. Márpedig a hatályos jogszabályok alapján az elektromos roller továbbra sem kategorizálható, csak különböző kacifántos állásfoglalások vonatkoznak a használatukhoz.

Forrás: Fehér Gábor

Jelenleg ez a modern, városi közlekedési eszköz nincsen tételesen besorolva a KRESZ hatálya alá, de a jövőben vélhetően valahol a kerékpár és a segédmotoros kerékpár közé lehet majd beillesztve. Addig azonban a Pesti Központi Kerületi Bíróság állásfoglalása marad érvényben, mely egy ítéletében kimondta, hogy:

amíg az elektromos roller jogszabályi kategorizálása nem történik meg, addig használójával szemben sem a segédmotoros kerékpárra, sem a kerékpárra, sem a gyalogosokra vonatkozó KRESZ-szabályok alkalmazása nem lehetséges.

Természetesen a közlekedésben résztvevőkre, a közlekedés biztonsága érdekében nem csupán a KRESZ, hanem más jogszabályok is vonatkoznak. A Jövő Mobilitása Szövetség szakértői külön kiemelik, hogy például a Büntető Törvénykönyv ittas járművezetésre vonatkozó rendelkezései adott esetben az elektromos roller vezetőjére is kiterjeszthetőek.

Információink szerint a Baranya megyei rendőrök jelenleg nem tervezik célzottan ellenőrizni külön az elektromos rollereket, de természetesen szabálysértés esetén továbbra is intézkedni fognak.

A közvélekedés szerint az e-rollereket le kellene tiltani a járdáról az úttestre és vezetését a legtöbben bukósisak használatához kötnék, mivel ezen kétkerekűek között akadnak olyanok, amelyek képesek átlépni a 100 kilométeres óránkénti sebességet.

Addig is míg megszületik végre a szabályozás érdemes figyelniük az e-rollereseknek és a közlekedés többi szereplőjének is, hiszen volt már hazánkban halálos kimenetelű rollerbaleset, és rolleres által ittasan elkövetett súlyos gázolás egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!