Felavatták a tüskésréti pumpapályát

2022.08.23. 14:00

Révész Máriusz is bringára pattant, és gurult néhány kört az átadón (galéria)

Hivatalosan is átadták az aktív Magyarország program részeként Tüskésréten épült pumpapályát, mely a kormány támogatásával és példaértékű pécsi összefogásnak köszönhetően valósulhatott meg, tovább bővítve a népszerű szabadidőpark által kínált aktív kikapcsolódási lehetőségeket.

Radnai B.

A hivatalos átadóra tartva azon tanakodtunk a kollégákkal, hogy vajon mi fán terem egy pumpapálya. A helyszínre érve rögtön ki is szúrtunk egy rögzített pumpát, mellyel minden méretű kerék felfújható ráadásul a bicikliszereléshez elképzelhető összes szerszám is megtalálható mellette.

Azonban gondoltuk, hogy egy hatvanmillió forintos projekt nem ennyiben merül ki, így Tóth András, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség projektvezetőjénél érdeklődtünk arról, hogy pontosan mi is az a pumpapálya. 

- Ez egy olyan speciális pálya, ahol nem a bringa tekerésével, hanem a súlypontunk folyamatos áthelyezésével, avagy „pumpálással” tudunk végighaladni, vagyis dombnak felfelé magunk felé emeljük a kormányt, lefelé pedig leeresztjük – meséli Tóth András, aki szerint, bár kívülről szemlélve egyszerűnek tűnhet a dolog, ugyanakkor jelentősen igénybe veszi az izmokat és az egyensúlyérzéket.

Mindeközben folyamatosan érkeztek az ifjú sportolók és pillanatok alatt rolleresek, BMX-esek és mountain bike-osok lepték el a pályát.

A hivatalos átadón beszédet mondott Péterffy Attila polgármester, aki a kormány mellett külön köszönetet mondott annak a tucatnyi pécsi vállalkozásnak, amely a városi önkormányzattal együtt összeadta a projekthez szükséges önerőt. 

Révész Máriusz, az Aktív Magyarországért és a Szabadidősportért felelős államtitkár hívta fel a figyelmet arra, hogy számítások szerint heti két és fél óra mozgással 4,2 évvel növelhető meg egy ember életében az egészségesen töltött esztendők száma. 

- Ha csak száz pécsit meg tudunk mozgatni ennyi időre, már az is négyszázhúsz egészséges emberi évet jelent 

– fogalmazta meg Révész Máriusz, aki az általa felügyelt programban immár a hatvanadik pumpapályát adta át Magyarországon.

Az egészséget szem előtt tartó gondolat jegyében Révész Máriusz arra invitálta Péterffy Attilát, hogy húzzanak védősisakot és próbálják ki közösen az új szabadidős sportpályát, ám a polgármester erről lemondott. Máté János, a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. vezérigazgatója tekert néhány kört az államtitkárral a rollerező gyerekek között.

Hamarosan ivókút is lesz

A Tüskésrétet kerékpárút hiányában egyelőre nem lehet biztonságosan megközelíteni két keréken, így továbbra is kell a szülői fuvar ahhoz, hogy a gyerekek élvezhessék a szabadidőpark kínálta lehetőségeket. Magára a pumpapályára azonban szigorú szabályok vonatkoznak azon túl is, hogy a bukósisak használata kötelező. A pályát egyedül nem használhatja senki, ehhez legalább egy második személy jelenlétére van szükség, aki adott esetben segítséget nyújthat és kérhet. A pumpapályát továbbá kizárólag száraz időben és világosban lehet használni, vagyis sötétedés után szigorúan tilos. Máté János, a PSN Zrt. vezérigazgatója szerint hamarosan a pumpapályához is elvezetik a vizet, hogy az ott sportolók ivókútból csillapíthassák a szomjukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!