Nem folyik a víz a vízcsapból

2022.08.23. 11:30

Többen fogyasztják a vizet, mint amennyien be vannak jelentve Óbányán

Zs. J.

Fotó: Shutterstock

A falu felső egyharmadán hetek óta nincs elegendő víz, négy napja szárazok a vízcsapok. Saját kútvízből melegítik lábosban a vizet, hogy tisztálkodni tudjanak” – írta a napokban Óbánya közösségi oldalán a település vezetője, van Groeningen Irén, aki azt is hozzátette, hogy a Mezőföldvíz Kft. szerint a kút eleget termel, el tudja látni a lakossági igényeket. 

Megkerestük a szolgáltató Mezőföldvíz Kft.-t, akik közölték, hogy az Óbányán tapasztalt vízmennyiségi probléma nem új keletű. Mint közölték, többször jelezték a polgármesternek, hogy a település egyetlen, a Mezőföldvíz Kft.-nek üzemeltetésre átadott ivóvíztermelő kútja elérte a kapacitása határát és csupán ennyi víz termelésére képes. Hozzátették, hogy ez a vízmennyiség a településen bejelentett állandó lakcímmel rendelkező lakosság számára elegendő, ami naponta 120 liter vizet jelent fogyasztónként.

– A kút augusztus 18-án mért érték szerint 14 liter vizet termelt percenként, ez óránként 0,84 köbméter víz, ami 20,16 köbméter naponta. A településen bejelentett lakcímmel rendelkező lakosokkal számolva ez 137,14 liter/fő/nap vízmennyiséget jelent. Mindebből látszik, hogy a kút elegendő vizet termel az ott bejelentett lakcímmel rendelkező fogyasztók számára

 – említi a szolgáltató sajtóosztálya, kitérve arra is, hogy tudomásuk szerint a településen folyamatban van egy új kút létesítése. 

A szolgáltató vízpótlásra vonatkozó törvényi kötelezettsége a közműves ivóvízellátás üzemzavar vagy előre tervezett karbantartás eseteire vonatkozik, említette meg lapunkhoz eljuttatott válaszában a Mezőföldvíz Kft., de kitér arra is, hogy jelen esetben azonban nem az említett ok miatt akadozik a vízellátás, hanem a közszolgáltató számára üzemeltetésre átadott eszközök ekkora termelési mennyiséggel rendelkeznek, szóval a kút hozama elérte kapacitásának határát.

A szolgáltató hozzátette, hogy a település mélyebb pontjain lévő fogyasztók nagyobb arányban használják (esetenként üzleti céllal) az ivóvizet, mint a település magasabb pontjain lévő fogyasztók. Az újabb kút beüzemeléséig egyetlen egy megoldást lát a szolgáltató, ha a vízkorlátozási terv szerinti magasabb fokozatot léptet életbe a település.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!