Vízhiánnyal küzdenek a lakók

2022.07.20. 07:01

Nem folyik a csapból a víz Orfűn, többen panaszkodnak (Frissítve)

Zsigmond József

Miért nyáron cserélik a tűzcsapokat, miért nyárra időzítik a vízrekonstrukciós programot? – tette fel a kérdést lapunknak egy orfűi lakos. Megkeresése során elmondta, hogy ő a Lapisi utcában lakik, és 27 órája nincs víz, de hozzátette, nemcsak ezen az utcán van vízhiány a településen.

Korábban írtunk róla, hogy a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. Orfűn egy jelentős mértékű rekonstrukciós programot valósít meg, melynek során több utcában cserélik az elöregedett azbesztcement vezetéket korszerű KPE-csövekre, illetve új szakaszok épülnek ki a kedvezőbb hidraulikai viszonyok biztosítása miatt és a felújítás részeként a rossz tolózárak és tűzcsapok cseréjére is sor kerül. A rekonstrukció egy pályázat révén valósulhat meg, ám több tényező késleltette a beruházás megindítását.

A pályázat pozitív elbírálása után indult el a tervezés, a közbeszerzés lefolytatása, ami mind-mind hónapokba tellett, illetve a beruházás befejezését és az elszámolását év végéig el kell végezni. Egy nem várt tényező is hátráltatta a munkákat, az ukrán háború. Mint megtudtuk, nagy nehézségek útján szerezték be a tűzcsapokat, mivel hiány van belőle az országban az ukrán acélgyártás leállása miatt. 

A tervezett tűzcsapok megérkeztek, így elindult azok cseréje, ami miatt a település egyes szakaszain vízhiány és nyomáscsökkenés lépett fel a napokban. Úgy tudjuk, a héten még péntekre terveztek újabb tűzcsapok és tolózárak cseréjét, de ezt elhalasztják, mivel nem szeretnék, hogy a hét több napján vízhiánnyal küzdenének a település lakói.

Korlátozások

Július elején elsőfokú vízkorlátozást rendelet el az önkormányzat a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt kezdeményezésére a magas vízvételezés, továbbá a településen folyó vízrekonstrukciós munkák miatt a folyamatos ivóvízellátás biztosítása érdekében. A határozat visszavonásáig tilos a településen ivóvízzel kertet locsolni, öntözni, permetezni, autót mosni, utcát tisztítani, illetve kerti medencék feltöltésére használni. 

Frissítve - 07.21 13:02

Az orfűi vízhiányra reagált a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. sajtóosztálya. Azt írták, hogy a településen a munkálatokat a rendszer tulajdonosa, az orfűi önkormányzat megbízásából az általa megbízott vállalkozó végzi, nem pedig a DRV Zrt. Szakembereik mindössze szakfelügyeletet biztosítanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!