Betegségtől óv az oltás

2022.09.07. 07:00

A hetedikes fiúk is kaphatják már az ingyenes vakcinát

Jövő hétfőig, szeptember 12-ig igényelhetik az idei tanévben a hetedik osztályos gyermekek szülei a méhnyakrák megelőzésében kiemelkedő jelentőségű, HPV elleni ingyenes védőoltást az iskolai védőnőknél.

W. K.

Hazánkban évente közel 400 nő veszti életét a méhnyakrák miatt, annak ellenére, hogy az állam évek óta ingyenes HPV elleni védőoltással, valamint védőnői méhnyakszűrési programmal is igyekszik csökkenteni a betegség okozta halálozást. – Fontos, hogy minél többen éljenek a térítésmentes oltási és szűrési lehetőségekkel. A hetedik osztályosoknak ingyenesen járó HPV elleni vakcinát szeptember 12-ig kérhetik az érintettek szülei, eddig a határidőig lehet visszajuttatni a kitöltött és aláírt nyilatkozatokat az iskolai védőnői szolgálatok részére – hangsúlyozza a Baranya Megyei Kormányhivatal.

– A rosszindulatú méhnyakhám-elváltozások döntő többsége a magas rizikójú HPV-vírusok valamelyikének hordozásával áll kapcsolatban. Ha védekezünk a vírus ellen, jelentősen csökkenthetjük a későbbi méhnyakrák kialakulásának kockázatát – tették hozzá.
Az oltás önkéntes, a szükséges tudnivalókról az iskolaorvos és az iskolai védőnő tájékoztatta szeptember első napjaiban a jogosultakat.

Mivel a HPV férfiak esetében is igazolhatóan okozhat rosszindulatú bőr-, illetve szájüregi daganatokat, ezért pár éve – a WHO ajánlásainak megfelelően – már a hetedikes fiúk szülei is igényelhetik a védőoltást gyermeküknek.

A HPV-fertőzés megelőzése akkor a leghatásosabb, ha a gyerekek 9 és 15 éves kor között kapják a vakcinát. Ebben a korosztályban a védettség eléréséhez fél éves időközzel beadott két oltásra van szükség, melyet a hetedikes lányok és fiúk ősszel és tavasszal kapnak meg.

– A tavalyi tanévben a HPV-kampányoltásban 120 baranyai iskola vett részt: a jogosultak száma összesen 3310 fő (1606 leány és 1704 fiú) volt, közülük 2399 tanuló (1284 leány és 1115 fiú) igényelte a HPV elleni védőoltást – tájékoztatta lapunkat az adatokról a Baranya Megyei Kormányhivatal.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!