Az afrikai szavannákról költöztek hozzánk

2022.09.08. 12:00

A pásztorgémek nem csak Baranyát hódítják meg

A pásztorgém az eddigi szórványos fészkelések mellett stabil költőfaja lesz a Kárpát-medencében - közölte a Magyar Madártani Egyesület. Az idei baranyai adatok is alátámasztják ezt a tendenciát.

Zs. J.

Forrás: hnp.hu

Baranyában az első példányt idén májusban a sumonyi halastavakon figyelték meg a Baranyai Helyi Csoport tagjai, majd nyár közepén Mágocson és Szaporcán is megjelent egy-egy példány.  Az igazi madarászcsemegét, a Magyar Madártani Egyesület közlése szerint, a Drávacsehinél megfigyelt száz egyedből álló csapat jelentette. Innen rövidesen eltűntek, de augusztus első napjaiban egy újabb csapatot észleltek a csányoszrói legelőn. A Drávacsehiben látott csapat a pásztorgém eddigi legnagyobb létszámú előfordulása volt Magyarországon.

A pásztorgém eredetileg az afrikai szavannákon kísérgette a növényevők csordáit, de mostanra elterjedt Eurázsiában, Amerikában, Ausztráliában és Új-Zélandon is, ahol az ember által tenyésztett haszonállatokhoz csapódik. Magyarországon első bizonyított költését 2011-ben dokumentálták a Hortobágy térségében. Ezt megelőzően is egyre gyakrabban és egyre nagyobb csapatokban figyelték meg nálunk. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!