Komoly fennakadások lehetnek

2022.09.14. 07:01

Ismét megbénítja az egész belvárost a Pécs Pride-felvonulás

A belváros példátlan megbénításával, mozgássérült-parkolók lezárásával, valamint esküvő akadályozásával jár az elvileg elfogadást közvetítő pécsi Pride-vonulás. A szervezők ugyanis nem elégedtek meg azzal, hogy a belváros egy, a menet méreteihez és érintettségükhöz mérten kisebb területet foglaljanak le, szombaton szinte minden fontosabb, látogatottabb területet használni fognak.

Bóka Máté

Fotó: Löffler Péter

Napokkal ezelőtt megkapták már a rendőrségtől azok a pécsi lakók, üzlettulajdonosok azt a számtalan utcát felsoroló ívet, amely részletesen taglalja, hogy a szombati Pécs Pride előtt egyáltalán hol állhatnak meg az autóikkal a saját ingatlanjuk, üzletük előtt, és ez jóval nagyobb területet fed le, mint maga a felvonulás útja. Ez utóbbi ugyanis a Kossuth tér–Irgalmasok utcája–Széchenyi tér–Janus Pannonius utca–Esze Tamás utca–Klimó György utca–Aradi vértanúk útja–Kálvária utca–Szentágothai sétány–Tettye utca–Tettye park útvonalat követi.

Ennek érdekében azonban nemcsak órákra lezárják az útvonalat, hanem előtte még az azt keresztező utcákban is megállási tilalom lesz. A tettyei szűk kis utcákban élők már most gondolkozhatnak azon, hogy hova teszik majd az autóikat a felvonulás ideje előtt, hiszen már reggel hatkor nem lehet megállni a saját házuk előtt, később pedig már behajtani sem tudnak, amíg a menet el nem vonul. Az érintett utcákban lakók szerint ráadásul az is kérdés, hogyha a rendőrség elszállíttatja az autójukat a vonulók miatt, akkor annak költségét nekik, vagy pedig a rendezvény szervezőinek kellene állniuk, hiszen a felelősség elsősorban – vélekednek – a programot kitalálókat terheli. 

A Pride miatt ráadásul még a pécsiek által kedvelt hétvégi kirándulóhelyet sem lehet majd megközelíteni, a Tettyét ugyanis 14 órától este 9-ig lezárják, ahol egyébként éttermek, kávézók és játszótér is található. Hasonló időtartamban kell számítani a Jókai tér lezárására, amely szintén kedvelt sétálórésze a családoknak is. De órákig lesz lezárva az érintett többi közterület is.

De nemcsak a belvárosban élők számára jelent majd komoly fennakadást a parádé, hanem azon pároknak is, akik szombaton tartják az esküvőjüket. Úgy tudjuk, hogy az előző Pride idején is előfordult már hasonló probléma – lévén szeptember még bőven esküvői szezon –, ezúttal is csak kísérettel, kordonok között tudják majd a pécsi székesegyházat, belvárosi templomokat megközelíteni azok a jegyespárok és násznépük, akik szombaton esküdnének, miközben a behajtás egészen komoly rendőri készültséggel jár.

A baloldali pécsi önkormányzat egyébként már tavaly sem egyeztetett érdemben a szervezőkkel arról, hogy az egyébként más városokból érkezők és külföldiek részvételével megtartott rendezvényt rövidebb ideig vagy rövidebb útvonalon tartsák meg, hogy kisebb fennakadást jelentsen a vonulásuk a pécsieknek. A baloldali városvezetői koalíció egyébként nem is állt ki a program mellett karakteresen, sőt még azt az előző Pride tapasztalatairól szóló közgyűlési napirendet is kihagyták, amikor az érveiket is elmondhatták volna. Helyette inkább teátrálisan, előre megírt forgatókönyv alapján kivonultak a teremből ahelyett, hogy megvédték volna az álláspontjukat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!