Elő a zsebkendőkkel!

2022.09.11. 11:03

Rossz hír az allergiásoknak: csúcsra ért a pollenszezon

Kedvezett a parlagfű növekedésének az utóbbi napok időjárása – a virágzás csúcsidőszakában vagyunk, a pollenszórás folyamatos, ezért továbbra is fokozott figyelmet kell fordítani a védekezésre. Az ellenőrzés folyamatos megyénkben.

Wald Kata

Fotó: Zantleitner Ingrid

A parlagfűszezon csúcsidőszakában vagyunk - országosan nagyon magas a pollenterhelés, és ezt az átmeneti záporok sem enyhítik, helyenként akár extrém magas is lehet a gyomnövény virágporának koncentrációja. 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatója szerint idén a parlagfű virágzását az aszály késleltette, ezért egészen az utolsó augusztusi hétvégéig az allergiások enyhébb tüneteket tapasztalhattak, mint a korábbi években. Azt követően azonban a parlagfű pollenkoncentrációja gyors ütemben emelkedett, országosan elérte a nagyon magas szintet, és még jelenleg is erős tünetekre számíthatnak az arra érzékenyek. 

Mint ismeretes, a földterületek tulajdonosainak, használóinak időben – a gyomnövény virágbimbóinak megjelenése előtt – el kell végezniük a parlagfű-mentesítést, és a vegetációs időszak végéig fenn kell tartaniuk ezt az állapotot – erre a Baranya Megyei Kormányhivatal több alkalommal is felhívta a figyelmet. 

– A hatóság minden eszközzel igyekszik elérni, hogy a területek tulajdonosai megfelelően gondoskodjanak a különösen allergén gyomnövény irtásáról – tájékoztatta lapunkat a Kormányhivatal. Ennek érdekében a nyár eleje óta zajló, a – határszemlékhez vagy a lakossági bejelentésekhez kapcsolódó – földi felderítések mellett augusztusban két alkalommal is sor került légi ellenőrzésre Baranyában. A légi felderítés során a kormányhivatalok földhivatali, mezőgazdász szakembereinek segítségével összeállított repülési útvonalat járják végig az ellenőrök, és a gyomnövénnyel fertőzött területeket a gépen lévő eszközökön, illetve fotókon is rögzítik.

A Baranya Megyei Kormányhivatal adatai szerint megyénkben idén több mint kétszázezer hektárnyi területet vizsgáltak át a levegőből, amelynek során 35 parlagfüves foltot fedeztek fel. Ha a repülést követő helyszíni, földi ellenőrzés is megerősítette, hogy a területen továbbra is megtalálható a gyomnövény, a hatóság megindította a szükséges eljárásokat.

– A légi felderítések nyomán összesen mintegy 65 hektárnyi területen, 32 alkalommal kellett közérdekű védekezést elrendelni. Az ezzel járó irtási kötelezettségnek az érintett földtulajdonosok minden esetben eleget tettek, így kényszerkaszálásra nem volt szükség – közölték. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!