A megoldást a csapadék jelenté

2022.09.23. 15:31

Szú tizedeli a fenyőket Komlón, a mindenki karácsonyfáját is kivágták

Rohamtempóban indultak száradásnak városszerte a fenyőfák, és néhány lombhullató faj is.

W.K.

A nyári aszályt követően egy rendkívül kártékony szúféle terjedt el Komlón, a megbetegedett növényeket mind ki kell vágni. A városban élőket különösen érzékenyen érintette, hogy a Városház tér ikonikus tűlevelűje, ami hosszú éveken át a mindenki karácsonyfájaként pompázott, szintén a szárazság, és a szúfertőzés áldozatául esett. 

Polics József, Komló polgármestere éppen a Bányászparkban tartott helyszíni szemlét, amikor telefonon elértük - mint mondta, nincs két hónapja, hogy az első száraz ágak néhány növényen megjelentek. A probléma kivizsgálása azonnal meg is kezdődött. Mostanra már biztos, hogy 60-70 hatalmas fát ki kell vágni, a város különböző pontjain. Az Arborétumban eddig 32 fát kellett megsemmisíteni és a Bányász parkban lévők felére is ugyanez a a sors vár. A száradás foltokban terjedt el a területen. 

A szakemberek megállapításai szerint a rendkívül aszályos nyár komoly károkat okozott Komlón is a növényzetben, a fenyők elszáradásának oka azonban nem közvetlenül a csapadékhiány. A szárazság miatt ezek az örökzöldek nem tudtak elegendő, a kártevők elleni védekezésüket szolgáló gyantát termelni, ennek következtében pedig egy különösen kártékony szúféle terjedt el Komlón. 

A fertőzés első jeleként a növények felülről indulnak száradásnak - a szú a fa víz- és tápanyagszállító rendszerét teszi tönkre. A károkozás tehát a törzsben történik, ezért a problémát nem lehet orvosolni az elszáradt ágak lemetszésével, hanem a teljes növényt ki kell vágni, és azonnal fel is kell aprítani, vagy elégetni. Ha nem ezt tennék, fennállna a veszélye annak, hogy a rovarok kirajzanak. 

A szakemberek hangsúlyozzák: a megoldást egy erősen csapadékos tél jelentené, ami elősegítené, hogy a fenyők újra tudjanak gyantát termelni, és így a még egészséges példányok védekezési rendszere helyreállna. 

Mint azt a város polgármestere kérdésünkre elmondta, a kivágott fák helyére amint lehetséges, újakat telepítenek. A szakértők vizsgálják, hogy melyik fenyőféle lenne az ideális, számításba véve, hogy a száraz időjárás állandósul, tehát alkalmazkodva a várhatóan alacsonyabb csapadékmennyiséghez.

 

 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!