Módosítják az építési szabályzatot

2022.09.02. 15:30

Tilos új telket kialakítani a villányi szőlőhegyen

Változtatási tilalom alá vonta az önkormányzat a villányi szőlőhegyet, amíg a Helyi Építési Szabályzatban nem módosítják a területre vonatkozó kereteket. A képviselő-testület erről rendeletet is hozott.

Zs. K.

A kép illusztráció

Fotó: Havran Zoltán

 Ennek megfelelően a változtatási tilalom alá eső területeken most tilos telket alakítani, új építményt létesíteni, meglévő építményt alakítani, bővíteni, továbbá elbontani, vagy más építésügyi hatósági engedélyhez nem kötött értéknövelő változtatást végrehajtani.

– Azt láttuk, hogy intenzíven elindult olyan irányba a szőlőhegy építészeti hasznosítása, amit hosszú távon nem szeretnénk látni. Nem szeretnénk, ha üvegfalú mobilházakkal, vagy más, a védett tájképbe nem illő építményekkel épülne be a szőlőhegy. Igyekszünk a megyei főépítész és más szakemberek bevonásával együtt a leghamarabb, a lehető legprecízebben, és legpontosabban kidolgozni azokat a szabályozási környezeteket, amelyekkel már nem fordulhat elő, hogy legálisan olyan történjen a szőlőhegyen, amivel a városlakók és a városvezetés ne tudnának azonosulni 

– mondta Mayer István, Villány polgármestere.

Kiemelte továbbá: semmiképpen sem céljuk, hogy ne történjen semmi a szőlőhegyen, tehát nem akarnak mindent megtiltani, de hogy pontosan milyen keretek között, milyen volumenben és mi történhet, azt a mostanihoz képest részletesebben kell szabályozni, azzal együtt, hogy valószínűleg továbbra is lesz lehetőség arra, hogy valaki egy kisebb szálláshelyet vagy vendéglátóhelyet alakítson ki, de ezt környezetbe illően kell megtenni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!