Múltidéző

2022.10.22. 10:27

A Citromra emlékezünk - egy érdekes cikk is előkerült (Galéria)

Ha pár évtizedet lépnénk vissza az időalagút segítségével, és a pécsi Citrom utcán találnánk magunkat, nagy valószínűséggel nem ismernénk rá.

Zs. J.

Nem volt még díszburkolat, nem állt a Colonia passzázs. 
Mikor a pécsi Citrom utcai fotók előkerültek, egy érdekes újságcikkre lettünk figyelmesek az 1900-as évek elejéről. A cikk egy halottas menetről szólt. Ennek oka pedig az volt, hogy az újság címlapján az állt, hogy a menet pap nélkül ment végig a pécsi főutcán, pedig a halott, akit akkor vittek utolsó útjára, katolikus volt. A történet a Citrom utcában kezdődik, a halottas menet innen indult el, majd a főutca felé vette útját, hogy onnan menjen majd a pécsi temetőbe. 

A cikkből kiderült, hogy miért nem volt pap a menet élén. A magyarázat egyszerű: a pap a rövidebb úton ment volna a temetőhöz, de a rokonok a főutcán akartak haladni. 

A Citrom utca az idők során jelentős változáson ment keresztül, épületeket bontottak le, újakat építettek, illetve számos ókori, középkori régészeti lelet került elő. A terület egy részét zöldesítették, virágosították, volt idő, amikor a városvezetés is besegített az ültetésbe. 

A Citrom utca egyik büszkesége a várfal gyilokjárója volt, ahol sétálni lehetett, ám a faszerkezet az évek alatt elkorhadt. Volt időszak, amikor a lépcsőt lezárták, majd később elbontották. A Citrom utca így elveszítette egyik turistacsalogató látványosságát. Korábban ígéret volt rá, hogy a gyilokjárót felújítják. Remélhetőleg idővel erre is visszaemlékezhetünk majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!