Még érveltek is mellette

2022.10.21. 16:35

A pécsi baloldal igent mondott az energiaválságot okozó szankciókra

Az ország egyik legnagyobb városaként Pécs is csatlakozhatott volna ahhoz a kezdeményezéshez, amivel még nagyobb hangsúllyal érvelhetett volna hazánk azért, hogy az energiaválságot okozó szankciós politikán változtasson a nyugati uniós elit. A baloldaliak ezt viszont elutasították.

Bóka Máté

Fotó: Laufer László

A minap került a pécsi képviselő-testület elé az a nyilatkozat, amivel csatlakozni lehetett volna a háborús szankciók elítéléséhez. A kezdeményezést Szita Károly, Kaposvár polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke indította el, aki levélben fordult az Európai Unió Bizottságának elnökéhez, hogy változtassanak az eddigi politikájukon. 

Felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország polgárai megtanulták, mekkora érték a béke, ezt ásta alá az orosz-ukrán háború, amire válaszként az Európai Unió Oroszország elleni szankciókat vezetett be. Ezek nem érték el céljukat, de következményeitől Pécsen is szenvedünk. A nyilatkozatot azonban nem fogadták, pénteken pedig éppen a szankciók miatt kellett megtakarítási csomagot bevezetni. 

– Ebben a kérdésben, hogy csatlakozzunk egy olyan kezdeményezéshez, amivel Pécs is kifejezi a tiltakozását a ránk nehezedő extra költségeket okozó szankciók ellen, a baloldal megmutatta Pécsen is, hogy mi az alapállásuk e tekintetben 

– mondta Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető pénteki sajtótájékoztatóján. – Nem támogatták a javaslatot, sőt egyes képviselőik érveltek amellett, hogy ezek a szankciók működnek és azokat meg kell tartani. 

A frakcióvezető szerint a pécsi baloldal is felsorakozott ahhoz baloldali csoporthoz, amelyik az ország és magyar emberek érdekei helyett inkább az őket külföldről finanszírozó szervezetek az érdekeit szolgálja

Sajnálatos, hogy ez már a helyi politikába is ilyen szinten begyűrűzött, mégiscsak Pécs a saját városunk, itt élünk, ez az otthonunk. Elvárható lenne, hogy ha másban nem is, de abban egyetértenénk, hogy a pécsiek érdekében hozzunk meg döntéseket. Az európai polgárok látják, hogy ez a szankciós politika tönkreteszi Európa, Magyarország gazdaságát, és így Pécset is sújtja – ezért kell energetikai megtakarítási intézkedéseket meghozni 

– mondta. 

Működik a balos propaganda

A szocialista-DK-s igényeket kiszolgáló, évente sok tízmillió forintba kerülő önkormányzati propagandalap "cikkének" címe azt sugallta az ügy kapcsán, mintha a helyi Fidesz szankciós kezdeményezést nyújtott volna be, holott éppen ennek ellenkezője történt. Hasonlóképpen járt el Péterffy Attila polgármester közvetlen munkatársának, tanácsadójának egykori lapja, a városi MSZP-s kiadvány. A lap ugyanis azt közölte a tudósításában, hogy a jobboldaliak nem is voltak ott a pénteki ülésen, holott ezzel szemben tényszerűen jelen voltak és számos javaslattal éltek. A online lap egyik tulajdonosa az a Péterffy belső köréhez tartozó Máté János, aki a PSN Zrt. vezérigazgatója jelenleg. Mint emlékezetes, az MSZP-DK-s támogatottságú városvezető a kampányban még hiteles tájékoztatásról beszélt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!