Fontos látogatás?

2022.10.20. 14:19

Az MSZP "maradékáért" jöhetett Pécsre Gyurcsány

Alighanem a következő négy év arról szól majd az ellenzéki térfélen, ki tud jobb alkut kötni Baranyában és Pécsen azért, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette baloldalon érdemi helyet, magának megfelelő posztot kapjon. A DK elnökének és a frakciónak pécsi ülése már arról tanúskodik, hogy a pártelnök megkerülhetetlenné vált Baranyában is az ellenzéki oldalon.

Bóka Máté

Fotó: Unger Tamás

 Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke a héten látogatott el a baranyai megyeszékhelyre, nem sokkal korábban pedig a szentlőrinci lobbipartin vett részt, ahol találkozott Péterffy Attila pécsi polgármesterrel is. Mindkét eseményben az lényeges elem, hogy elméletileg nincs kampányidőszak, mégis erősen kampányízűnek tekinthető mindkét fellépés. 

Kibújt az árnyékból

A DK első embere 2020 tavaszán megtartott lakossági fórum után az év őszén még úgy érkezett a pécsi városházára, hogy Péterffy Attila polgármester a hátsó bejáratnál várta. Akkor Gyurcsány azért is érkezhetett, mert az MSZP-DK közötti belharcban rendet kellett tenni, el kellett simítani a szálakat. A DK elnöke aztán a legutóbbi választási kampányban már inkább háttérből irányított, de az ellenzék számára katasztrofális eredményt hozó parlamenti voksolás után azonban már egyre nyilvánvalóbbá tette, az ellenzékben megkerülhetetlen, és ezt hangsúlyozandó Gyurcsány Ferenc a feleségével árnyékkormányt alakított. 

Már nem kínos Péterffynek

Szerdán pedig már egyáltalán nem titkoltan azért érkezett Pécsre, hogy tagokat toborozzon a DK-nak, és ezúttal a városháza nagytermében találkozott Péterffy Attila polgármesterrel, aki korábban még kínosan igyekezett kikerülni azt, hogy őt a DK és az MSZP is pénzzel támogatta és azt mítoszt védte, hogy ő független – a jelenlegi és volt szövetségesei is többször állították róla, hogy nem független, de az általa kinevezett DK-s és MSZP-s alpolgármesterek személye is erről tanúskodik. 

Leuralta a várost az MSZP

Pécs a DK-nak azért is lehet fontos terep, mert itt egyértelművé vált, hogy az MSZP leuralta a cégeket, az intézményeket, a városvezetést, Puch László MSZP-s oligarcha hálózata tehát itt erőteljesen működött. (Puch a szélesebb nyilvánosságot kerülendő még a szocialisták kedvenc cukrászdájában is egyeztetett Péterffyvel.) 

Gyurcsánynak viszont ahhoz, hogy valóban érzékelhető ereje legyen, szüksége van azokra is, akik az egyébként választói támogatottságát elvesztő MSZP-ből átigazolhatnak hozzá. Ezért is húzhatta át magához a komlói Szakács Lászlót, az MSZP egykori országos alelnökét, vagy jóval korábban Kunszt Mártát, az egyik volt MSZP-s alpolgármestert. 

Lehet újabb kiszemelt

A városházi híresztelések szerint Gyurcsány legújabb célpontja az önkormányzat gazdasági bizottságának elnöke, az MSZP- Schmuck Roland lenne, aki egyetemi oktatóként kénytelen sokszor végighallgatni a városi közgyűlésben a saját frakciótársainak a bárdolatlan stílusát, mások lehülyézését, vagy semmibevételét, pusztán politikai hecckampány részeként. Schmuck alapos gondolatisága, mérsékelt és higgadt gondolkodásmódja, értelmiségi attitűdje pedig élesen elüt a sokszor csak zsigerből orbánozó, bosszúra építő csonkakoalíció több tagjától és Péterffy Attila lekezelő stílusától is – amit már őszinte beszélgetésekben a saját propagandistáik is beismernek. Tehát a helyét ebben a koalícióban nehezen találta meg, de pont fenti tulajdonságai miatt kérdés, hogy Gyurcsányék sikerrel járnak vele,  vagy inkább az egyetemi oktatói életet választja.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!