Szűkös idők?

2022.10.17. 14:44

Félmillióért vett Zsolnay repiajándékot a pécsi városvezetés

Amíg évente pár százezer forint érdekében lekapcsolják a TV-torony és a Városháza díszkivilágítását, hogy "szimbolikusan" éreztessék a pécsiekkel, hogy megtakarításokra van szükség, addig a polgármesteri beszámolóból kiderült, hogy október elején félmillió forintért vásárolt Zsolnay tárgyakat - egyebek mellett bordugószettet, retro galambot, szív tálkát –, hogy azokat repiajándékként osztogathassák. 

Bóka Máté

Fotó: AS

 Az elmúlt napok arról szóltak Pécsen, hogy a baloldali városvezetés egy olyan 104 pontos megtakarítási-megszorító csomagot tett le az asztalra, ami alapján állításuk szerint 1,5 milliárd forintot tudnak megspórolni a rezsikiadásokon.  Az intézkedések között szerepel például az, hogy bizonyos intézményekben korlátozzák a fűtést, a klímák használatát, vagy éppen intézményeket zárnak be ideiglenesen, vagy korlátozzák a nyitvatartásukat. A csomag bejelentésekor az MSZP-s városvezetők azt is közölték, hogy szimbolikus jelzésként a TV-torony és a Városháza díszkivilágítását is bizonyos napokon megszüntetik, amivel alig pár százezer forintot spórolnak meg. Ellenben egyetlen politikai kinevezett, biztos, tanácsnok, tanácsadó jövedelméből nem vettek vissza, ahogyan négyszer emelt képviselői fizetésekhez, vagy éppen több mint 10 milliós cégvezetői prémiumokhoz, havi milliós fizetésekhez sem nyúltak.  

A nemzeti oldal már korábban is jelezte, hogy előbb városvezetésnek kellene takarékoskodnia, de ettől elzárkóztak a baloldaliak. Csizmadia Péter hétfőn viszont már levélben közölte Ruzsa Csaba baloldali alpolgármesterrel: "nem tudok támogatni egyetlen, az önkormányzat intézmény- és céghálóját érintő megszorítást sem, amíg a város politikai vezetése nem hozza meg azokat a takarékossági célú döntéseket, amelyek kizárólag magára és a körülötte tömörülő személyekre nézve járnak lemondással". 

Lapunk ugyanakkor a polgármesteri beszámolóban azt is észrevette, hogy a fentiek tükrében meglehetősen érdekes körülmény az, hogy a Péterffy Attila városvezető félmillió forintért vásárolt meg Zsolnay porcelánokat, hogy azokat reprezentatív célokból üzleti ajándékként adhassa. 

Péterffy Attila úgy fogalmaz, hogy „Üzleti ajándékként szolgáló Zsolnay porcelán emléktárgyak beszerzése” tárgyában folytattak le beszerzési eljárást, amelynek eredményeként az önkormányzat a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-től rendelte meg az üzleti ajándékként szolgáló porcelán emléktárgyakat. A termékek értéke minösszesen 552 ezer forint, amiben benne van már állítólag egy 35 százalékos kedvezmény is, amit a manufaktúra adott. 

A csomagban van 10 eozin medál és díszdoboz, 1 Zsolnay-kút, 5 eozin retro galamb, 5 bordugó szett, 5 szív tálka, 5 csepp váza, 4 dzsámi és minaret elnevezésű tárgy is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!