Fűtésre használják a vizet

2022.10.01. 07:00

Már fúrják Bólyban az új termálkutat

Már fúrják az új termálkutat a város határában – a napokban érték el az 1000 méteres mélységet, a végső cél 1650 méter.

W. K.

Képünk illusztráció

Mint ismeretes, Bólyban a fűtésre, a meleg víz előállítására termálvizet használnak. Jelenleg egy kisebb és egy nagyobb kút biztosítja az ellátást, szükségessé vált azonban egy újabb létrehozása. A meglévő termelőkúttal megegyező kapacitásút hoznak létre – a Békáspusztától a Karasica-völgybe vezető út végénél zajlik a kútfúrás.

A fejlesztés fő oka – emelte ki Hárs József, Bóly polgármestere –, hogy a teljes biztonságot az adja, ha rendelkezik a város egy tartalék kúttal is, ennek kialakítása zajlik éppen. Így a jövőben, ha bármelyiknél meghibásodás történik, akkor is biztosított a zökkenőmentes ellátás. Az új termálkút fúrásának másik indoka, hogy a környezetkímélő energia iránt az igények egyre nőnek – az ipari parkban azok a vállalkozások, amelyek eddig nem használták a termálvíz adta energiát, már jelezték, hogy csatlakoznának a hálózathoz.

A beruházás költsége eléri az egymilliárd forintot, ennek harminc százalékára pályázatot nyújtott be a város, az igény elbírálása folyamatban van. A polgármester úgy számol, hogy a kútfúrással az 1650 méteres mélységet nagyjából egy hónap múlva érik el, várhatóan két hónap múlva a víz hőmérsékletére és hozamára vonatkozó pontos adatok is rendelkezésre állnak majd – amennyiben ezek a paraméterek a szakemberek számításai és elvárásai szerint alakulnak, a hálózat bővítéséhez a vezetékek lefektetését még idén megkezdenék, ha engedi az időjárás. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!